Kultúra

2014.06.23. 15:16

Új, izgalmas feladatra vállalkozott a GG Tánc Eger

Új impulzusokkal járó közös munka kezdődött a GG Tánc Eger és a Dunaújvárosi Bartók Táncszínház között.

HEOL

Együtt viszik színre Jókai Mór nyomán A cigánybáró című táncjátékot, illetve ennek ifjúsági változatát, a Szaffi című mesejátékot, amelynek koreográfiáját Topolánszky Tamás tagozatvezető és Vári Bertalan, a dunaújvárosi társulat művészeti vezetője készíti.

– Nehéz feladatra vállalkoztunk – mondja Vári Bertalan. – Tulajdonképpen egy történetet, de két darabot próbálunk egyszerre, egyik részét a felnőtt, a másikat a gyermek közönségnek. Az egri társulat pár tagját már ismertem, tanítottam is, láttam őket előadásban. Most tréninggel, tanulással telnek a napjaink, a munka dandárja szeptemberben kezdődik. A két darabot táncoljuk majd Budapesten, Egerben és Dunaújvárosban is.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Vári Bertalan: egy történetet, de két darabot próbálunk egyszerre... FOTÓ: GÁL GÁBOR
[/caption]

Mikszáth Kálmán szavaival élve, a Szaffi egy „fantasztikus, szertelen mese”, amely a kincskeresésről szól. A cigánybáró történetének alapjául Jókai Mór műve szolgál, amely 1883. január 21-én jelent meg a Székely Nemzet hasábjain. A novellából később ifj. Johann Strauss operettet írt, ám a történet regényként vált ismertté.

A cselekmény a tizennyolcadik századi Magyarországon játszódik. A mű történelmi és etnikai háttere valóságos kincsesbányának tekinthető egy táncszínházi produkció számára. A magyar mellett a szerb, a cigány, a török, és persze, az osztrák kultúra elemeit felidéző, izgalmas és érzelmes történet egy újabb jelleget is magára ölt: időtlenséget és határtalanságot. A modern és autentikus elemek keveredésével egy olyan művészi kifejezésmód jön létre, amely közvetíti a múlt értékeit, amiket a mai fül és szem számára is könnyen befogadhatóvá tesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!