Közélet

2014.06.26. 12:14

Tavalyhoz képest némiképp csökkent a munkanélküliség

Észak-Magyarországon május végén 31 ezer, Hevesben 5364 álláshely közül választhattak a munkakeresők.

T. B.

Múlt hónap végén a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint 514,4 ezer álláskereső volt Magyarországon, lényegében annyi, mint tavaly. Áprilishoz képest viszont kiugró az emelkedés, hiszen véget ért a téli közmunkaprogram, így százezer ember ismét bekerült az álláskereső-rendszerbe. Májusban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 11,7 százalékos, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta 7,4 százalékos értéket mutatott. Továbbra is Győr-Moson-Sopron megyében, Budapesten, Vas és Pest megyében a legalacsonyabb a munkanélküliség.

Heves megyében is a korábbi évek hasonló időszakának felelnek meg a munkanélküliség mutatói. Az álláskeresők száma ismét 19 ezer fölé ugrott, igaz, félezerrel jobb, mint a tavaly májusi adat. A régióban viszont 2013 tavaszának végéhez képest is sokat romlott a helyzet, a 103 ezer munkanélküli 27 ezerrel több, mint idén áprilisban, s tízezerrel haladja meg az előző év hasonló időszakának számát. A nyilvántartásba a régióban májusban 37 ezren, Hevesben több mint 8200-an kerültek be.

Észak-Magyarországon a gazdaságilag aktívakhoz képest 22,4, a munkavállalási korúakhoz mérve 12,3 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, Hevesben ez a két arányszám 15,4, illetve 9,1 százalék volt.
Megyénkben a legtöbb álláskereső vagy nyolc általánossal (9600-an), vagy szakmunkás-bizonyítvánnyal (ötezren) rendelkezett. A pályakezdő munkanélküliek száma az előző évhez képest százzal, áprilishoz viszonyítva 770-nel emelkedett, s megközelítette a 2400-at.

Észak-Magyarországon május végén 31 ezer, Hevesben 5364 álláshely közül választhattak a munkakeresők. Az újonnan bejelentett álláshelyek zöme – Hevesben 3800 – támogatott volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!