Közélet

2014.06.28. 15:11

A virág szép, de pénzbe kerül

Nonprofit cég viszi majd el júliustól a megyeszékhelyen a szemetet Közel húsz új térfigyelő kamerát telepítenek majd Egerben – egyebek között erről is döntött a megyeszékhely közgyűlése csütörtöki ülésén a megyeházán.

HEOL

LM_4385.jpg

Fotó: Lénárt Márton

Pócsik Attila A nyári szünet előtti utolsó közgyűlésre gyűltek össze tegnap az egri képviselők a megyeházán. Napirend előtt többen is kérdeztek Bognár József alezredestől, az Egri Rendőrkapitányság vezetőjétől. Császár Zoltán (független) elmondta: pedagógusok keresték meg, miután azt tapasztalták sok fiatal fogyaszt szeszesitalt a Szépasszony-völgyben.

Lombeczki Gábor (Fidesz-KDNP) ugyancsak lakossági észrevételt tolmácsolt. Elárulta: bár a felsővárosi körzeti megbízotti iroda ajtajára ki van írva, mikor tartanak fogadóórát, az adott időpontokban zárva volt a helyiség. Bognár Ignác (Jobbik) arról szólt, egy kampányrendezvényen demonstrálókat vegzáltak, úgy vélte alaptalanul jelentették fel a tüntetőket. A városi rendőrkapitány válaszában elmondta: odafigyelnek a fiatalok ellenőrzésére, s arra is, hogy meg tudják tartani a fogadóórákat a Felsővárosban. Bognár Ignác felvetésére közölte, valóban érkezett feljelentés, s azt ígérte, az elhangzott kifogásokra írásban válaszol majd. Az első téma a szépasszony-völgyi Disznófősoron található pincék előtti terület sorsa volt.

A tulajdonosoknak a jövőben lehetőségük van – a jelenlegihez képest kedvezőbb feltételek szerint – a pincetetők és az általuk ténylegesen használt előkerti területek megvásárlására. Aki ezzel nem kíván élni, az eddigi 12 hónap helyett immár 8 hónapra veheti bérbe a szóban forgó, használatában álló előkerti részt. Ez azt jelenti, hogy a pincetulajdonosoknak ezen túl csak az idegenforgalmi szezonban kell megfizetniük a közterület-használati díjat, s azt is kisebb felület után kéri tőlük a város.

Módosították a képviselők a hulladékgazdálkodással kapcsolatos városi rendeletet is. Sós István alpolgármester (Fidesz-KDNP) emlékeztetett: a jogszabályi változás értelmében idén július 1-jétől csak nonprofit társaság láthatja el a feladatot, ezért a Városgondozás létrehozott egy ilyet. A jövőben tehát az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. gondoskodik a kommunális hulladék összegyűjtéséről és szállításáról, de a lakosok talán észre sem veszik a változást. A Városgondozás üzleti tervének idei első negyedévéről szóló előterjesztés kapcsán Tóth István (Jobbik) megjegyezte, azt tapasztalta, hogy bizonyos területek rendezettek, míg mások gazosak. Elmondta: a város évente 30 millió forintot fordít egynyári virágok kihelyezésére, szerinte át kellene gondolni, hogy mire mennyit költenek, illetve, hogy minden városrészre hasonló figyelmet szenteljenek.

Jakab Zoltán, a társaság ügyvezetője elmondta: háromhetes szünet volt a közmunkaprogramban, ezért tapasztalható elmaradás, amit igyekeznek behozni. Sós István óva intett mindenkit attól, hogy arra gondoljon, radikálisan csökkenteni kellene Egerben a virágok számát. Habis László polgármester (Fidesz- KDNP-ELE) is úgy fogalmazott: büszkének kell lenni arra, hogy idén 130 ezer egynyári virágot ültetnek ki, s 26 ezer fáról gondoskodik a társaság. Megjegyezte közel 90 millió forinttal növelik a társaság tőketartalékát, így stabilizálva a helyzetet.

Elfogadta a közgyűlés azt a rendelettervezetet, ami 18 új térfigyelő kamera kihelyezését tervezi a városban. A helyszínek igen változatosak, a Lajosvárostól Felnémetig szinte mindenhova kerül majd szerkezet. Lesz a Telekessy – Trinitárius – Arany János utcák kereszteződésénél, a Vécseyvölgy és a Zoltay utcák találkozásánál, a Végvári vitézek terén, a Károlyi utcában, a Tinódi és Mocsáry utcák kereszteződésében, a Sas út – Kertész úti csomópontban, a Baktai – Csokonai és Kisasszony utcák találkozásánál, a Baktai és Hatvanasezred kereszteződésnél, a Kertész és Homok utcánál, a Kertalja utcában, a Viadukt mellett, a Kovács Jakab utcában, a Sas út – Ady Endre utcai kereszteződésnél, a Köztársaság téren, a felnémeti és a Külsősor úti MÉH telepnél, a Széchenyi utcában, a volt orvosi rendelőnél és a Petőfi – Mindszenthy út találkozásánál.

A képviselők zárt ülésen döntöttek a volt EGAL és Egrix épületeivel kapcsolatos tulajdonosi hozzájárulásról. Úgy tudjuk, extrémsport-pálya nyílhat a területen.

Nagy kijelzőt vehet a megyei rendőr-főkapitányság Az önkormányzati intézmények előirányzatainak módosítása kapcsán Habis László polgármester kiemelte: a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szeretne vásárolni egy, olyan nagyméretű kijelzőt, amelyen a térfigyelő kamerarendszer képeiből egyszerre több is megjeleníthető. A város ennek beszerzését 300 ezer forinttal támogatja. Igaz, a téma tárgyalásakor Bognár Ignác jelezte: nem szavazza meg ezt javaslatot, mert úgy véli, ha nem traffipaxokra költene a nyomozó hatóság, nem jelentene számukra problémát megvenni egy képernyőt. A közgyűlési többség azonban támogatta az ügyet. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!