Közélet

2014.07.02. 16:20

Nagykorúvá válik az Egri Bikavér Ünnep

Jövő hét csütörtöktől vasárnapig tart a fesztivál az Érsekkertben.

Sz. E.

Számos könnyűzenei koncert, borgasztronómiai program, folktalálkozó, traktoros gyorsulási- és szépségverseny várja majd a látogatókat. Sőt, fotópályázatot is hirdettek: bikavérről készült egyedi látásmódú felvételeket várnak.

Felsorolni is nehéz, mennyi programmal készülnek jövő héten a XVIII. Egri Bikavér Ünnepre.

(A részletes program ide kattintva tekinthető meg.)

A négy napon mintegy 40 helyi borászat és 20 étterem garantálja a páratlan gasztronómiai élményt a megyeszékhely szívében, az Érsekkertben. Eger Város Hegyközsége a fesztivált minden alkalommal Szent Donát, a szőlőskertek és szőlősgazdák védőszentjének napja alkalmából rendezi meg. Idén 118 féle száraz bort lehet majd kóstolni: ennek több mint fele bikavér, de lesz Egri Csillag és néhány rozé is.

Tarsoly József hegybíró és főszervező a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: azért, hogy minél több programot tudjanak kínálni az érdeklődőknek, több szervezettel együttműködésben rendezik meg az immár nagykorúvá vált borünnepet. Így színesíti a palettát például a XXVI. Agria Nemzetközi Folktalálkozó, amelynek résztvevői felvonulnak a szombati – szintén a fesztiválhoz tartozó és mindig látványos – traktoros gyorsulási- és szépségverseny előtt a Szépasszonyvölgytől egészen az Érsekkertig. A traktorok megméretésére a Bazilika és a Gárdonyi Géza Színház előtt kerül sor délután négy órától. A versenyt Vályi István, a Totalcar szakembere kommentálja, a zsűri tagjai dr. Torgyán József, Csernus Imre és Wahorn András lesznek.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Fotó: Merényi Zita
[/caption]

A finom, egri nedűk mellé természetesen ételkülönlegességek is tartoznak, amelyeket csak ezen az alkalmon kóstolhat majd a nagyérdemű. A gasztronómiában is a szakmaiságra helyezik a hangsúlyt: a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség tagjai bírálják majd az étkeket. Az értékelés fő szempontja az lesz, hogy az adott étel mennyire lesz szinkronban az Egri Bikavérrel vagy a Csillaggal.

De nemcsak enni és inni lehet majd ezeken a napokon, természetesen koncertek is lesznek. Az Egri Bikavér Színpadon fellép a Kerekes Band, a Group''n''Swing, a Mystery Gang és a Hungariddim, illetve a Zenepavilonnál felállított Egri Csillag Színpad ad otthont az alternatív zenei stílus képviselőinek. Ez utóbbi programokért a Part Egyesület felel. Törőcsik Gábor elnök elmondta: elfogadta meghívásukat többek között a Zombori, a The Sommersault Boy és a pécsi Rokoko Rosé. Ezen csapatok jelenléte – mint megtudtuk – különleges, ugyanis hazánkban egy borfesztiválon sem volt még elektronikus zenei színpad. A gyermekekre is gondoltak: a füves részen kreatív játékokkal várják a családokat.

Fehér Zsombor, az immár kétszeres Fonogram-díjas Kerekes Band frontembere a sajtótájékoztatón elárulta: lesz egy külön sátra a zenekarnak is, ahol a rajongók megkóstolhatják a csapat tagjainak kedvenc borait, valamint fellépésükre eljön Egerbe a Mégötlövés is.

A hegybíró hozzátette: idén a fesztivál egész területén biztosítják a wifi-elérést, és több nyereményjátékkal is készülnek. Ennek egyike egy fotópályázat, ahová olyan felvételeket várnak, amelyek minőségi módon ábrázolják vagy mutatják be a borvidék legismertebb nedűjét, a bikavért. A képeket július 8-ig lehet feltölteni az Egri Bikavér Ünnep hivatalos facebook-oldalára (http://www.facebook.com/egribikaverunnep). Az alkotásokat szakmai zsűri bírálja, a legjobb fotók készítői értékes nyereményeket kapnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!