Kék hírek, bulvár

2014.07.15. 10:30

A nagyszülőkhöz kerültek a bántalmazott, elhanyagolt gyerekek

A szülők rendre elmulasztották gyermekeik gondozását, nevelését. Egy alkalommal az apa úgy megrúgta kislányát, hogy annak eltört a karja. Az ügyészség börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

HEOL

A Dormándon élő szülők éveken át, rendszeresen megszegték a három kiskorú gyermekük vonatkozásában fennálló nevelési és gondozási kötelezettségüket, aminek következtében a gyermekek fejlődése, értelmi képessége, jól érzékelhetően elmaradt az életkori átlagtól - tájékoztatta a heol.hu-t a Heves Megyei Főügyészség sajtóközleményében.

Mint közölték: a legidősebb gyermeküknek krónikus fülgyulladása volt. Ennek tüneteit a háziorvos és a védőnő már 2010 márciusában észlelte, és - a gyermekjóléti szolgálattal karöltve - kérték, hogy a szülők a kisfiút vigyék el audiológiai szakrendelésre. Ezt azonban ők nemtörődömségük miatt csak több éves késéssel tették meg, aminek következtében a gyermeknél maradandó, kétoldali vezetéses hallásvesztés alakult ki.

A kisfiút a kapott jelzések ellenére nem vitték el továbbá a szükséges iskola előkészítő szakvizsgálatokra sem, ezért esetében a tanulási képességeit fejlesztő foglalkozásokra nem kerülhetett sor, ami hozzájárult az életkorától elmaradó értelmi fejlődéséhez.

Az apa 2012. május 15-én késő délután a dormándi házuk udvarán úgy rúgta meg a középső gyermekét, hogy a kislány - aki elesett - eltörte a jobb felkarját. Az így okozott nyolc napon túli, súlyos sérülés miatt a gyermeket meg is kellett műteni. A vádlottak ezt követően az akkor hat éves kislányt az előírt és szükséges ellenőrzésekre, felülvizsgálatra nem, vagy csak jelentős késéssel, elhanyagolt fizikai állapotban vitték el.

A kontrollvizsgálatok késedelme, illetőleg a szükséges beavatkozások és a gyógytorna elmaradása a teljes funkcionális gyógyulást nagymértékben hátráltatta, így a vádlottak cselekményükkel kiskorú gyermekük gyógyulási lehetőségét, ezzel a gyermek egészségét veszélyeztették.

A három tíz év alatti gyermeket végül a Füzesabonyi Járási Gyámhivatal 2013. november 28-án azonnali intézkedéssel az apai nagyszülőnél helyezte el, akit részükre gyámként rendelt ki.

A Füzesabonyi Járási Ügyészség a két szülőt 3 rendbeli, kiskorú veszélyeztetésének bűntettével, míg az apát ezzel halmazatban, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett súlyos testi sértés bűntettével is vádolja.

A Füzesabonyi Járási Ügyészség a vádlottakkal szemben börtönbüntetés kiszabására, valamint arra is indítványt tett, hogy a bíróság mindkettőjük szülői felügyeleti jogát szüntesse meg - tájékoztatott a Heves Megyei Főügyészség sajtóközleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!