Közélet

2014.07.21. 15:36

Igazi különlegességek láthatóak az egri várban

Dr. Domboróczki László, a Dobó István Vármúzeum régészeti osztályvezetője elmondta: műtárgyak krémjét tekinthetik meg most a látogatók.

P. A.

Fotó: Daniel Beran [BERAN PICTURES]

Tévhit az, hogy a múzeumok poros, ódon intézmények, ahol megállt az idő. Sokkal inkább dinamikusan fejlődő, intenzíven működő intézmények – ezt támasztja az alá az egri várban a napokban megnyílt Műtárgylesen nevet viselő tárlat.

Mint azt Berecz Mátyás igazgató elárulta: a megyei múzeumi szervezet egyik legfontosabb területe a régészet, s a szakembereknek bőven volt, van dolguk az elmúlt hónapokban. Éppen ezért döntöttek úgy, hogy a frissen bekerült műtárgyakat, származzanak azok feltárásból vagy adományból, most mutassák be a nagyközönségnek. A köszöntőben elhangzott: természetesen e téma kapcsán fontos szólni a restaurátorok munkájáról, akik ezen emlékeket óvják, kezelik.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] A tárlaton megtekinthetők az abasári középkori sírokból előkerült műemlékek is. FOTÓ: BERÁN DÁNIEL
[/caption]

Gál Judit, a város kulturális bizottságának elnöke a megnyitón úgy fogalmazott, a legtöbbször, ha valami új dolog születik, egy másik véget ér. Ezúttal azonban – mint kiemelte – megtalálhatjuk a múltunkat is egy friss, aktuális tárlaton.

Dr. Domboróczki László, a Dobó István Vármúzeum régészeti osztályvezetője hangsúlyozta: az elmúlt egyéves gyarapodás fényében az intézmény teljes vertikumát átöleli a kiállítás. Mint fogalmazott: kifejezetten különlegességeket gyűjtöttek össze, a műtárgyak krémjét tekinthetik meg most a látogatók.

A szeptember 26-ig látogatható kiállításon látható egyebek között számos Gárdonyi-levél, Tarjányi Ferenc 1944-ben készített propelleres repülőgépe, s egy 843 darabból álló, XIX. század végi Schreiber-féle miniatűr papírszínház s Azzam pasa patikája is.

Emellett kiállították a Dobó téri leleteket, a Hatvanból, Hevesről és az egri várból előkerült éremkincseket, a Mátraalján megkutatott paleolit telep leletanyagát, a Szarmata (Szihalom, Egerbakta) és a középkori (Abasár, Gyöngyös) sírokból előkerült műemlékek, illetve a Sas úti raktárbázison károsodott, s azóta restauráláson  átesett, illetve megmentett műtárgyak egy részét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!