Kultúra

2014.07.21. 18:45

Nyáron is foglalkoztat a munka, még a tengerparton is...

Már a 2013/14-es évad végén elkezdődtek Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatása című tragikomédiájának próbái a Gárdonyi Géza Színházban.

HEOL

A címszereplő, Saárossy Kinga elárulta: ritka, hogy ennyire előre dolgozzanak a teátrumban, de az a cél, hogy a publikumot mielőbb új bemutatóval örvendeztessék meg.
– Egy nehéz, sűrű évad után kezdtük a munkát, ami ugyancsak nem volt könnyű – mondta. – Érdekes darabról van szó, amely nem könnyed szórakozást, hanem krimiszerű izgalmakat ígér, s aki ráérez a fanyar humorára, biztosan élvezi majd.

A történet mindig aktuális, akárcsak a kérdés, amit felvet: milyen mélyre képes az egyén és a közösség süllyedni, van-e az a pénz, amiért az erkölcsi normák ellen súlyosan vétkezik. Az általam játszott Klarát fiatal lányként tönkretették, kisemmizték, s a gyermekét is elvesztette. Nincs örömforrása az életben, csak a bosszúvágy hajtja. Van tehát igazsága, de felmerül, meddig mehet el az ember, ha jogos is a bosszúja. A nézőben bizonyára ambivalens érzéseket vált majd ki, hol szánják, hol pedig tartanak majd tőle.

A bemutató szeptember 26-án lesz, gyakorlatilag csak a főpróbahét van hátra. Így persze, pihenés közben is foglalkoztat az előadás, hiszen tudjuk, még előttünk van a hegy csúcsa, amit meg kell mászni. A nyár azonban színházi szempontból is alapvetően a feltöltődés ideje. Horvátországban töltöttünk csodás napokat a férjemmel, Balázzsal. Azért a tengerparton is összemondtuk néha a közös jeleneteinket...

Csiszár Imre, a darab rendezője úgy véli, ez az erőteljes előadás meghatározza egy színházi évad profilját. – A mű a hatvanas években született, s bár az akkori irodalomtörténészek szerint a Marshall-tervről szól, az író sokkal általánosabb érvényű mondanivalót szánt neki: a mindenkori tőke azon tulajdonságait boncolgatja, amelyek meghatározzák a világot. A színpadon zajló történetben a pénzen nem hasznot, hanem igazságot vesznek: egy multimilliomossá vált nő elhatározza, hogy megvásárolja az igazságszolgáltatást. Kétségtelen, az egri előadásnak nagyon erősen a mához kell szólnia – emelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!