Közélet

2014.07.25. 13:02

Így került vissza a várkapitány a Dobó térre - Fotók

Többen is várták pénteken reggel a megyeszékhely fő terén a Dobó-szobor visszaszállítását.

P. A.

Ismert: a belváros rehabilitációjának keretében februárban leemelték a talapzatról az alkotást, amelyet aztán elszállítottak restaurálni.

(Az elszállításról készült olvasói videónkat ide kattintva tekinthetik meg.)

Schütz Zoltán okleveles restauráló-művész a heol.hu-nak elmondta: előbb homokfújással megtisztították a művet, így láthatóvá váltak azok a sérülések, amelyeket ki kellett javítani. Az eredeti technológiát alkalmazták, azaz ólmot poncoltak, majd átcsiszolták a szobrot, s cizellálták a javításokat. Végül kénmájjal patinázták az alkotást, s méhviasszal kezelték.

A munka – mint a szakember elárulta – nem volt egyszerű, bár ahhoz képest, hogy a szobor több mint száz esztendeje, egészen pontosan 1907-ben készült, meglepően jó állapotban volt. Több helyen megerősítették az elemeket. Dobó kardja például igen vékony volt már, többször is hegesztették az elmúlt években, s egy-egy viharosabb széllökésnél olyannyira billegett, hogy félő volt, letörik, s esetleg ráesik valakire.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Visszatért a várkapitány Fotó: Lénárt Márton
[/caption]

A munka során megerősítik a kardot és a rögzítést, így az bizonyosan ott marad a várkapitány kezében. Leleményes megoldást alkalmaztak a kosár esetében is, amely eső esetén jelentős mennyiségű vizet nyelt el, s az fagyáskor szétfeszítette a lemezeket. Ezt elkerülendő, a kosár legmélyebb pontján furatot készítettek, amelyen át egy rézcső vezeti el láthatatlanul a vizet.

Schütz Zoltán elmondta: június közepére készültek el a Dobó-szobor és Végvári vitézek restaurálásával, utóbbi a róla elnevezett térre kerül majd. Előbbi pedig, mint azt sokan végignézhették visszatért eredeti helyére, ám megújult formájában csak rövid ideig volt látható.

A rögzítés után a téren zajló munkálatok miatt még védőlepellel óvják az alkotást a portól és más szennyeződéstől. Erre azonban már csak néhány hétig lesz szükség, s közben helyükre kerülnek a talapzat kőből készült gömb elemei és szegélyei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!