Közélet

2014.07.31. 13:40

Izgalmas leletekre bukkantak a régészek Eger belvárosában

Késő középkori és a török hódoltság korából származó leletekre bukkantak a régészek az egri Végvári vitézek terén. A belvárosban először adódott lehetőség nagyméretű feltárásra.

Pócsik Attila

Többször foglalkoztunk már lapunkban az egri belváros rehabilitációjával. Ismert: a több mint 5 milliárd forintos munka során közműkiváltásokat végeznek, számos utca megújul, izgalmas térrendszer jön létre. Utóbbi kapcsán ki kell emelni az egykori Szúnyog-közt, amely a majdan oda kerülő szoborcsoportról, a Végvári vitézekről kapja új nevét. Az átalakítás után a területen a tervek szerint lépcsős-rámpás lejáratot alakítanak ki a patakhoz, olyasmit, mint a miskolci Szinva terasz esetében. Ám erre a tervezett átadási időponthoz képest várni kell.

A Dobó István Vármúzeum régészei ugyanis a megfigyelés, majd azt a próbafeltárás során különböző korszakokból származó épületek falaira bukkantak, a rétegekből előkerülő nagy mennyiségű leletanyag kora a középkortól a XIX. századig terjed.

Világossá vált, hogy a ott több évszázad épített emlékeivel és tárgyi leletanyagával kell számolni. A közel 3200 négyzetméter nagyságú Végvári vitézek tér területéből a Városfejlesztési Kft. szándéka szerint 2200 négyzetméter területet visszaad a kivitelezőnek, ahol folytatódhat a munka, míg 250 négyzetméteres területen már elkezdődött a megelőző feltárás, amit az önkormányzat finanszíroz. A rehabilitáció tehát folytatódik, közben a vármúzeum munkatársai is dolgozhatnak.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] A szakember szerint bármely korszak emlékeinek előkerülésére számítani kell a megyeszékhelyen, kivált a történelmi városmag területén. FOTÓ: LÉNÁRT MÁRTON
[/caption]

Giber Mihály régész elárulta: a leletanyagot döntően a különböző típusú mázas, festett vagy éppen mázatlan kerámiák, az állatcsontok és fémek alkotják, utóbbiak erős korrodáltságuk miatt általában csak restaurálás után lesznek egyértelműen meghatározhatóak. A különlegesebb darabok között megemlítendők a ritkábban előforduló pipák, illetve az üvegtöredékek. A leletek a Dobó István Vármúzeum raktárába kerülnek, ahol megkezdődik a feldolgozásuk.

Bizonyára sokakat meglep, hogy a múlt emlékei hosszú éveken át itt voltak közvetlenül a talpunk alatt, ám az is ismert: a Dobó téren is XVI-XVII. századi „kincsek” kerültek elő. Nem volt tehát kérdéses, hogy a Szúnyog közben is ilyen jelentőségű leletanyagra bukkanhatnak a szakemberek. Ennek oka – mint a szakember elárulta –, hogy a megyeszékhely egy évezrede folyamatosan létező és lakott település, emiatt most és a későbbiekben is bármely korszak emlékeinek előkerülésére számítani kell, kivált a belváros egésze, azaz a történelmi városmag területén.

– Eger belvárosának különböző pontjain, meglehetős területi szórtsággal az elmúlt évtizedekben hol a helyi múzeum, hol a műemléki kutatási intézmények munkatársai által, több alkalommal láttak el régészeti megfigyelést, végeztek feltárásokat, elsősorban egyes épületek (műemlék lakóházak, vagy a török fürdő) építéstörténetének megismerése kapcsán – fogalmazott lapunknak a régész.

– Mégis, a Végvári vitézek terén július első fele óta zajló megelőző feltárás az első alkalom a város régészeti kutatástörténetében, amikor lehetőség adódik nagy, több száz négyzetméteres felületen, egyszerre több városi teleknek megfelelő nagyságú területen ásatást végezni. Így sokkal komplexebb módon nyomon követhetővé és megismerhetővé válik egy adott belvárosi terület története és építéstörténete, mintha csak kisebb egységeket tudnánk kutatni.

Kiállításon is megnézhetjük majd a leleteket

A restaurált tárgyak közül több is idővel akár állandó vagy időszaki kiállításon bemutatható lesz majd. Ennek a folyamatnak a része, egyik utolsó fázisa a leletanyag publikáció, illetve szakdolgozat formájában történő feldolgozása, bemutatása, ismertetése is. Nem ez lenne az első alkalom, hogy ilyen leleteket bemutatnak a szakemberek a régészeknek. Nemrégen nyílt meg a vár palotájában a Műtárgylesen című kiállítás, amelynek keretében régészeti munkálatok, valamint adományokból megszerzett és megvásárolt műtárgyakat mutatnak be a látogatóknak. A tárlaton láthatóak egyebek között a Dobó térről előkerült emlékek is.

Pócsik Attila A szakember szerint bármely korszak emlékeinek előkerülésére számítani kell a megyeszékhelyen, kivált a történelmi városmag területén. FOTÓ: LÉNÁRT MÁRTON -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!