Kultúra

2014.07.31. 17:30

Dsida-kör: Dante poklának világháborús hangjai

A Dsida Jenő Baráti Kör idei összejövetelét a világégés emlékének szentelte.

N. T.

A száz esztendeje kitört első világháború szépirodalmi feldolgozásai és a két évszázada született papköltőre, Pájer Antalra való emlékezés jegyében szerveződtek a Dsida Jenő Baráti Kör idei nyári találkozójának előadásai az elmúlt hét végén.

A dr. Lisztóczky László irodalomtörténész, az irodalmi egyesület alapító elnöke házának udvarán megrendezett eseményt – a kör saját himnuszának eléneklése után – Demkó Balázs lelkész bevezető gondolatai, köszöntései, áldásai nyitották meg.

Világháborús katonadalokat énekelve az egész összejövetel hangulatát meghatározó miliőt teremtett a Fölszállott a páva elődöntőse, Fekete Borbála és a Dobroda zenekar. Az előadások a programkiírástól némileg eltérő sorrendben következtek. Szó esett Pájer és Jászapáti kapcsolatáról, a doberdói hadszíntérről, a háborús lelki sérülések szépirodalmi lenyomatairól. A legjelentősebb világháborús verseket, a papköltő műveinek válogatását hallhatta a nagyérdemű. Mindezt Pájer-portré és Kuncz Aladár Fekete kolostor című regényének az elemzése követte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!