Közélet

2014.08.01. 08:09

Azbeszt-ügy: nem tudják, miért nem tesz semmit a hatóság

A tavasszal elvégzett mintavétel alapján hivatalosan is megállapították, hogy veszélyes anyag található a volt selypi cementgyár területén. A rekultivációról azonban nincs hír.

Tari Ottó

Az áprilisra ígérthez képest több hónap késéssel – Víg Zoltán lőrinci polgármester sürgetése nyomán – a közelmúltban megérkezett a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség levele a volt selypi cementgyár bontásával kapcsolatosan. Ennek legfontosabb megállapítása, hogy a kora tavaszi vizsgálatok során 87 anyag-mintavételezést végeztek, s az igazságügyi szakértő véleménye szerint a „tárgyi ingatlanokon, a talajfelszínen lévő építési-bontási hulladékok között fellelt azbeszttartalmú anyagok (azbeszttartalmú veszélyes hulladékok) igazoltan keveredtek az építési-bontási hulladékokkal”.

Igazolódott tehát, amit évtizedek óta amúgy is tudtak-sejtettek a helybeliek. Ám mindez a legkevésbé sem nyugtatja meg a Selypi-medencében élőket, akiket a fent leírtnál (amin már úgysem lehet segíteni) sokkal jobban érdekel az, hogy mikor rekultiválják végre a területet.

Szabó Zsolt országgyűlési képviselő korábban abbéli reményének adott hangot, hogy a probléma szeptemberig megoldódhat – annál is inkább, mivel a kormány is foglalkozott az üggyel –, ám ennek egyelőre semmi jele.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] A bontást végző cégnek kellene gondoskodnia a veszélyes törmelék elszállításáról, de semmi jele, hogy ez megtörténik. Az állam segíthet. FOTÓ: ALBERT PÉTER
[/caption]

A szakhatóság levele ugyan tartalmazza azt is, hogy a felügyelőség környezetvédelmi laboratóriumának a vizsgálati eredményeit a kármentesítési eljárás során használják fel, s hogy kötelezték a bontást végző kft.-t a szennyezettség megszüntetésére, a közvetlen veszély elhárítására, s a beavatkozás „kikényszerítése folyamatban van”, de – mint írtuk –  a soron következő lépésekről még a városvezetésnek sincs információja.

A napokban Víg Zoltán ismét a felügyelőség igazgatójához fordult, kemény hangú levelében megemlítve, hogy az eddigi intézkedések – amelyek keretében időnként lajtos kocsiból locsolják a csaknem két hektáros területet – nem nyugtatják meg a lakosságot, a hatékonyságuk is megkérdőjelezhető.

– Sajnálatos, hogy az első határozat óta eltelt közel négy hónapban a szakhatóság nem tett semmit azért, hogy megtörténjen az azbesztmentesítés, s végre megnyugtató választ kapjanak a lőrinciek és a zagyvaszántóiak – fogalmazott Víg Zoltán.

– Az is szomorú, hogy önkormányzatunkat nem értesítették a korábbi talajvizsgálatok eredményéről, noha ezt a mintavételezés időpontjában írásban is kértük. A jegyzőnknek külön levélben kellett megkérnie a tájékoztatást. Az elmúlt hónapokban sem telefonhívás, sem más közlés nem érkezett a felügyelőség intézkedéseiről, a vizsgálatok megállapításairól.

A polgármester sérelmezi, hogy a szakhatóság képviselői nem jelentek meg a lakossági fórumon és a képviselő-testületi üléseken, szemben Szabó Zsolt honatyával, aki azonnal az ügy mellé állt.

– A lőrinci önkormányzat mindaddig hangot ad a terület azbesztmentesítése iránti igényének, ameddig az aktatologatás véget nem ér, és el nem távolítják a mérgező anyagot. Szeretnénk, ha a szakhatóság partnerként kezelne bennünket, s beszámolna az eddig végzett munkájáról, a várható intézkedésekről. Következő lépésként a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség felettes szervéhez, a Földművelésügyi Minisztériumhoz fordulok, kérve az utasítási és a felügyeleti jogkör gyakorlását.

Felszívódott a terület tulajdonosa?

Víg Zoltán polgármester a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért is felelős államtitkárának, V. Németh Zsoltnak egyebek között az alábbiakat írta levelében: noha a szakértő megállapította, hogy a területen veszélyes anyag is található, aligha várható, hogy a terület tulajdonosa tényleg elvégzi majd a törmelék elszállítását, mivel az egy fiktív, vagyonnal nem rendelkező, egy budapesti garzonlakásba bejegyzett cég. Ezért feltételezhetően nem kötelezhető arra, hogy a területről elszállítsa a több ezer tonna törmeléket, ezért várhatóan az államnak kell finanszíroznia a környezeti károsodást okozó terület rendbe tételét.

Korábban írtuk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!