Közélet

2014.08.01. 13:00

Pótolni tudják a korábban elégett felszereléseket

A Vitézlő Oskolásoknak rengeteg felajánlás érkezett Húsvét óta. A teljes csapat felléphet majd a Végvári Vigasságokon.

Sz. E.

Eddig több mint egy millió forint gyűlt össze az egri Vitézlő Oskolának szánt felajánlásokból – tudtuk meg Csillag Tamástól, a hagyományőrző egyesület vezetőjétől. Mint arról korábban beszámoltunk: Húsvét vasárnapra virradóra egy elektromos zárlat okozta tűzben megsemmisült a Vitézlő Oskola felszerelésének több mint fele, s az eset után – mivel más lehetőség nem volt és azóta sincs – segítő felajánlásokat vár(t) a csapat.

Számos civil szervezet és társ-hagyományőrző csapatok ajánlottak fel nagyobb összeget, illetve több magánszemély is kifejezte támogató szándékát feléjük. Az egri Rotary Klub 355 ezer forintot, az Eszterházy Károly Főiskola 200 ezer forintot, az Egyesület Eger Idegenforgalmáért 100 ezer forintot, az Egri Borút Egyesület 50 ezer forintot ajánlott fel, sőt még a polgármesteri keretből is jutott mintegy 150 ezer forint a számukra.

Ezeknek segítségével megkezdhették a viseletek pótlását, több csizma és fegyver is elkészült már, Szőllősy Gábor muzeológus pedig egy sodronyinget adott kölcsön az oskolásoknak. Egyelőre még hiányoznak a zászlók és a téli felszerelés.

Csillag Tamás egy érdekes esetről is mesélt lapunknak: noha nem tűnik annak, mégis az egyik legnehezebben beszerezhető kellék a ragadozó madártoll volt. Nemrégiben vásárlás közben állította meg őt egy hölgy, aki elmondta neki, hogy madarászként dolgozik és összegyűjtött az egyesületnek egy szatyornyi díszítésre felhasználható tollat, amit akkor át is nyújtott.

Így, mindezeknek az adományoknak köszönhetően már szinte teljes létszámmal felléphet a Vitézlő Oskola harminctagú csapata az augusztusi Végvári Vigasságokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!