Sport

2014.08.08. 09:02

Váraszón és Pélyen nem lesz ősszel futballcsapat

Az 500 fős észak-hevesi és a 1400 lakost számláló dél-hevesi település között 84 kilométer távolság, a problémákat illetően azonban közelebb állnak egymáshoz.

Bódi Csaba

Fotó:

Kiváló gyepszőnyeg, kulturált létesítmény és erős hazai csapat fogadta mindazokat, akik az elmúlt években futballozni érkeztek Váraszóra. A megyei III. osztályban legutóbb ezüst-, az előző kiírásban pedig bronzérmes gárdánál öt év múltán következett az, ami a 2007/08-as bajnoki cím után már előfordult: visszalépett az egylet. Amikor az VLC gazdasági ügyeit intéző Nagy Csillát a miértről faggattuk, a vezető azt a lehetőséget említette legfőbb indokként, amelyet Vincze Tamás szakosztályvezetővel történt távozásukkal felkínáltak.

– Mi gondoztuk a pályát és a környékét, tartottuk rendben az öltözőt, ám amikor ez a téma napirendre került, azt hallottuk, hogy akad itt olyan, aki átveszi tőlünk az egészet – magyarázta Nagy Csilla. – Ha akad, hát csinálja, mi nem vetünk gátat ennek. Lehet szaladgálni és igazolásokat intézni, felvállalva a klub minden ügyes-bajos dolgát, amiért az ember nem kap köszönetet, kritikát viszont annál inkább.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Csíkos Csabáék (jobbra) jó körülmények között, megye III-as szinten erős csapatban focizhattak Váraszón. Ennek most vége szakadt. Fotó: Lénárt Márton
[/caption]

A jelenlegi állás szerint a Vincze, Nagy páros távozása a Váraszó LC működésének átmeneti felfüggesztésével is együtt járt. A labdarúgók egy része Homokterenyére, Tarnaleleszre és egyéb csapatokhoz távozott. Arról korai lenne beszélni, hogy visszajönnek-e még valaha, vagy lesznek-e olyanok, akik a helyükbe lépve életet lehelnek a váraszói labdarúgásba, amelynek – remélhetőleg csak átmeneti – eltűnése mindképpen fájó pontot jelent. Bizonyítva azt a tételt, hogy pótolhatatlan emberek igenis akadnak.

Nem lesz libalegelő

A pélyiekkel akkor érezhetett igazán együtt az ember, amikor próbálta megközelíteni a települést. Akár Heves, akár Tarnaszentmiklós felől érkezett az ember, szinte járhatatlan út vezetett a községbe. Az aszfalt állapotán már javítottak, ám a hátrányos helyzet továbbra is érvényes, ha a dél-hevesi faluról esik szó. A játéktér a III. osztályban elvárható szintnek megfelelt, a frissen felújított klubépület minősége pedig meg is haladta a mezőnyben megszokott nívót. A fociért tenni akaró személy viszont már nem akadt és a csapatként jobbára a középmezőnyben végzett játékosok is szétszéledtek.
– Összetett kérdésről van szó – jelentette ki Ari Norman polgármester. –

Azon túl, hogy az egyesület működésének jogi háttere nem volt teljesen rendben, a helyi labdarúgók nem tudtak eredményesen szerepelni. Nem állt a klub élére senki, hogy bizony ő menne, intézkedne, „csinálná" a futballt. A visszaesés azt követően tűnt valószínűsíthetőnek, amikor a megye II. osztály helyett költségtakarékosság miatt a III. osztályba nevezett az egylet. A felnőtt gárdát még Asztalos Róbert összeszedte, azonban utánpótlás már nem volt. Idén tavasszal ez a probléma kicsúcsosodott.

Az idősebbek elhagyták a klubot, a fiatalok pedig nem voltak még annyira sem felkészültek, hogy megüssék a legalacsonyabb osztály színvonalát.
Ilyen előzmények után a befejezés törvényszerűnek számított. Az újból induló kiskörei egyletnél öt pélyi focista talált csapatot magának és akadt Tiszanánára távozó is. Ari Norman a Hírlapnak azt is elmondta: a tornaszobát is magában foglaló öltöző épületet átvette a Klebersberg Intézményfenntartó Központ (KLIK), míg a pályát is folyamatosan kezelik. Ígéri, „nem lesz belőle libalegelő”.

Egy fehér folt azonban felkerült a megyei focitérképre, ami még úgyis sajnálatos, hogy a térségben Kiskörén és Átányban viszont indul csapat a megyei IV-ben. Lám, idevezet, ha a felnőttek alatt, az utánpótlásra nem figyelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!