Kék hírek, bulvár

2014.08.14. 17:30

Homokzsákokkal védekeztek Verpeléten

Ár- belvíz védelmi törzsvezetési gyakorlatot tartott az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltség szerdán Verpeléten.

HEOL

Antal Erika, megyei katasztrófavédelmi szóvivőtől megtudtuk, hogy a gyakorlaton nem csak a település polgári védelmi állománya vett részt, hanem még másik két szomszédos Tarna-menti település (Aldebrő és Tarnaszentmária) lakói is.
 
A települések polgári védelmi szervezeteikbe beosztottak a közös veszélyeztetésre, a Tarna által okozható árvizek elleni védekezésre készültek az Észak- Magyarországi- Vízügyi Igazgatóság szakmai irányításával. A gyakorlattal a legfőbb célunk az volt, hogy a rendelkezésre álló erőforrások alkalmazásával a feltételezett veszélyhelyzetet a beosztott állomány elhárítsa.


 
A gyakorlatot megelőzően egy elméleti foglalkozáson vett részt az állomány, majd ezt követően az árvízvédelmi védművek kiépítését, továbbá a riasztást és értesítést is gyakorolták.
 
A feltételezés szerint a Tarna patak vízgyűjtő területén lehullott nagy mennyiségű hó olvadása és a közelmúltban leesett csapadék hatására áradás tapasztalható. A településen keresztül haladó Tarna patak teljes szakaszán III. fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a vízügyi szakemberek, ezért a települési polgári védelmi szervezet mozgósítása vált szükségessé.
 
A megjelent állomány gyakorolta a magassághiányos töltésszakaszok, a hullámzás okozta károk, illetve a védművek sérülésével kapcsolatos védekezési feladatokat.
 
A gyakorlatot Koós Zoltán tű. alezredes, a megyei igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője és Seres Tibor tű. alezredes, egri katasztrófavédelmi kirendeltség-vezető megfelelőre értékelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!