Közélet

2014.08.16. 17:40

Újra támadnak a törökök Egerben

Nagy létszámú közönség előtt vette kezdetét Egerben péntek este a 19. Végvári Vigasságok. Megtelt érdeklődőkkel és a felvonuló „sereggel” a Gótikus Palota előtti tér.

Sz. E.

Idén is megpróbálják bevenni az egri várat a törökök… – a hagyományokhoz híven ugyanis két napon is újrajátsszák az 1552-es dicsőséges ostromot. Az ország szinte minden szegletéből érkeztek a megyeszékhelyre hagyományőrző csapatok – Szigetvárról, Tatáról, Budapestről, Sárvárról és Csobáncról is –, akik ezen a hétvégén a török és magyar sereget alakítják a történelmi fesztiválon.

A megnyitón jelen volt Sakir Fakili török nagykövet is, aki elmondta: a jövőben mindenképpen szeretnének testvéri, baráti kapcsolatot kialakítani Magyarországgal és örül, hogy Egerben mindig nagy szeretettel fogadják. Örvendetes az a kezdeményezés is, hogy a megyeszékhelyen ismét kiemelt figyelmet fordítanak a török emlékek rendbetételére és a hagyományok megőrzésére.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Fotó: Nemes Róbert
[/caption]

– 462 esztendővel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, hogy ezen a történelmi helyszínen a török és a magyar nemzet képviselői a háborúskodás helyett az együttműködésről tárgyaljanak – fogalmazott köszöntőjében dr. Nyitrai Zsolt honatya, majd hozzátette: ma mégis ilyen céllal találkoztunk Egerben.

– Szeretnénk, ha a Végvári Vigasságok a Kárpát-medence első számú katonai, hagyományőrző fesztiváljává nőné ki magát – szólt Habis László polgármester, aki szerint három élménydús nap vár azokra, akik most ellátogatnak Egerbe.

A köszöntő beszédek után Eger polgármestere átnyújtotta a vár kapujának kulcsait Dobó István várkapitánynak, aki csatára szólította csapatait: „A falak ereje nem a kőben vagyon, hanem a védők lelkében! (…) A haza nem eladó!” – hangzott el Gárdonyi Géza „Egri csillagok” című regényéből jól ismert beszéd. Majd a várkapitány buzdításának tiszteletére Bornemissza Gergely díszlövésre adott parancsot. A seregszemle előtt még három apródot is – Nagy Pétert, Németi Ákost és Németi Alexet – is felavattak a Gótikus Palota előtti téren. Ők azok, akik az elkövetkezendőkben Dobó Istvánt árnyékként követik és segítik.

A Végvári Vigasságok az egész hétvégén színes programokkal várja az Egerbe látogatókat. Az Ostromot szombaton este 18 órakor, illetve vasárnap délelőtt 11 órakor rendezik. A szervezők azt kérik, hogy akik szeretnék megtekinteni a látványos előadást, mindenképpen érkezzenek időben, mivel a kezdés előtt lezárják a vár Déli-kapuját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!