Közélet

2014.08.18. 18:00

Igazi megszállottak: Hongkongban is taroltak a kötelesek

A Maklári Lenksysteme Sport Klub versenyzői a legtöbb érmet szerző csapatként tértek haza Hongkongból.

Guti Rita

A Maklári Lenksysteme Sport Klub versenyzői kemény időszakon vannak túl. Igazi megszállottak, akik számára nem kérdés, hogy amikor kitör a vakáció, számukra elkezdődik az intenzív, napi hat órán át tartó edzés. Tavaly a dániai Európa-bajnokságra, idén a hongkongi vb-re készültek. Van, aki még ennél is többet vállalt. Krattinger Dóra éppen csak kiszorult abból a keretből, amely a felnőtt vb-n versenyezhetett, így csupán a nyílt bajnokságban indulhatott el. Keményen dolgozott, minden edzésnapon egy órával a többiek előtt érkezett, aminek meg is lett az eredménye: nem akadt legyőzőre.

Mi tagadás, az érmes lányokat nem volt könnyű szóra bírni a maklári tornateremben, ahol a legtöbb időt töltötték az elmúlt időszakban. Szerények. Azt viszont hangosan és egyöntetűen állítják: étkezési szempontból az idei volt a legrosszabb világbajnokságuk. Kínait kaptak kínaival, rizst, rizsel.... Azt természetesen meg sem kérdezzük tőlük, van-e közöttük, aki először járt vébén, hiszen a csapat többsége a harmadik-negyedik világversenyén van már túl.

Csanálosi Zsófi azzal lep meg bennünket, hogy bár a triplázásban aranyérmet szerzett, úgy döntött: abbahagyja..., a főiskola befejezésére koncentrál ezentúl. A csapat egyik mókamesterétől aztán megtudom, számára az adta az idei vb kuriózumát, hogy a nővérével immár azonos korosztályba kerültek. Bánhegyi Flórát azonban nem olyan fából faragták, mint akit nyomaszt, az Európa-bajnok nővér, Hanna teljesítménye. Izgul a testvéréért, szurkol neki. Bánhegyiéknél nem okoz konfliktust, ha legyőzik egymást.

Sőt, a lányok egymásért jobban izgulnak, mint a saját versenyszámuk teljesítésekor. Hanna, aki tavaly Európa-bajnok lett, most szeretett volna világbajnoki címet is szerezni. A hazaérkezésük éjszakáján, amikor erről kérdeztem, azt felelte, a cél maradt, de persze, két év alatt sok minden változhat.

Tatár Laura azt mondja: nagy élmény volt ez a vb, talán csak az árnyékolja be a dolgot, hogy a szokásosnál is jobban izgult. Hanuszik Évát telefonon érem el, ugyanis a verseny után azonnal nyaralni utazott a családjával. Ő elégedett a világbajnoki aranyéremmel, viszont hozzáteszi: a világcsúcsot azért még megdöntené. Pláne, mivel nagyon közel jár ahhoz... Ő amúgy Csanálosi Zsófival, Bánhegyi Hannával és Bauer Ákossal egyetemben a világverseny utolsó napján oktatott is, az első versenynapokon pedig bíróként is segítette a versenyt Hannával és Ákossal együtt.

Négy arany-, négy ezüst-, nyolc bronzérem

Egyéniben Krattinger Dóra a nyílt vb-n összetettben, a felnőtt vb-n Hanuszik Éva fél perces gyorsaságiban, Csanálosi Zsófia pedig triplázásban lett aranyérmes, míg csapatban a kétszer egy perces duplaköteles gyorsaságiban Darvai Júlia, Krattinger Dóra, Bánhegyi Flóra és Kovács Judit bizonyult a legjobbnak. Egyéni ezüstből kettőt gyűjtöttek: Krattinger Dóra a nyílt vb-n szabadon választott gyakorlatával, Bánhegyi Hanna a felnőtt vb-n 3 perces gyorsaságiban.

Csapatban ugyancsak két ezüst a zsákmány: 4-szer fél perces egyköteles gyorsaságiban Hanuszik Éva, Tatár Laura, Bánhegyi Hanna és Kiss Brigitta, 4-szer 45 másodperces duplaköteles gyorsaságiban pedig Darvai Júlia, Krattinger Dóra, Bánhegyi Flóra és Kovács Judit lett második. Bronzot egyéni összetettben Bánhegyi Hanna, fél perces gyorsaságiban Bánhegyi Flóra szerzett. Ugyanebben a versenyszámban a nyílt vb-n Kiss Brigittának bronzérem jutott, ahogy 3 perces gyorsaságiban és triplázásban is. Ehhez jön még 3 csapatbronz: 4-szer 45 másodperces, illetve 2-szer egy perces gyorsaságiban Hanuszik Éva, Bánhegyi Hanna, Kis Zsófia és Csanálosi Zsófia állhatott a dobogó harmadik fokára, duplaköteles szabadon választott gyakorlata okán pedig Darvai Júlia, Bánhegyi Flóra és Krattinger Dóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!