Sport

2014.11.10. 16:20

Csökkenhet a kötelezettség az utánpótlás terén

Napirenden a TAO, az átigazolási időszak, a sportorvoslás és a fegyelem kérdései.

Bódi Csaba

Az elmúlt három év alatt 44 milliárd forinthoz jutott amatőr labdarúgás képviselői számára jó hír, hogy engedhetnek a kötelezően indítandó utánpótlás csapatok létszámából. Ezzel egy időben a TAO-s támogatások ellenőrzése javában zajlik.

– Az emberi mentalitáson sajnos nehéz változtatni, a többi tényező vonatkozásában azonban egyértelmű az előrelépés – közölte lapunkkal Jakab Gábor. A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) Heves megyei társadalmi elnöke kollégáival együtt Nyíregyházán tájékoztató és tájékozódó megbeszélésén vett részt, ahol az MLSZ részéről Csányi Sándor elnök, Berzi Sándor alelnök, Vági Márton főtitkár és Csiki Károly versenyigazgató kért és nyújtott információkat.

– Kezdjük a megyénket leginkább érintő amatőr labdarúgással – folytatta Jakab Gábor. – Az elmúlt három év alatt 73 milliárd forint áramlott a magyar futballba, ebből 44 milliárd jutott az amatőr sportszervezeteknek úgy, hogy a versenyeztetésre 8 milliárdot kaptak a klubok. Ennek a kezelése, felhasználása nagy felelőséggel jár. Az MLSZ immár nemcsak engedélyezési jogkörrel rendelkezik a TAO-s támogatásokat illetően, de ellenőriz is. Idén március óta mintegy 90 sportszervezetnél találtak nem megfelelő pályázatkezelést, ellenük fegyelmi eljárást indítottak.

[caption id="" align="alignleft" width="297"] Jakab Gábor. A cél közös. Fotó: Lénárt Márton
[/caption]

Noha napvilágot látott olyan hír is, mely szerint a TAO-s támogatások kora lejár, a szabolcsi összejövetelen az hangzott el, hogy 2017-ig rendezett ez a terület, és további hat évig tervezik hosszabbítást. A kérdés, hogy az Európa Unió részéről mindehhez kapnak-e lehetőséget. Az ügymenetben fontos a sportszervezetek egyértelmű felelősségének kihangsúlyozása.

– A rendkívül lényeges utánpótlás-versenyeztetés terén elhangzott, ha nincs elegendő számú fiatal, a megyei I. osztályban kettőre (plusz Bozsik-program), a megyei II. osztályban egy csapatra (plusz ajánlott Bozsik-programos gárdákra) csökkenthet az eddig kötelezően indítandó együttesek száma – tette hozzá a társadalmi elnök. – Hangsúlyozandó, hogy ez egyelőre csak javaslat. Lényeges, hogy szeretnénk szűkíteni az átigazolási időszakot, a kiscsapatok védelmében jónak tartanánk visszahozni a korábban már működött nevelési költségtérítési táblázatot. A sportorvoslás vonatkozásában örvendetesnek tartanánk, ha háziorvosok kezébe is kerülhetne az alkalmassági vizsgálat a 14 életévüket be ne töltött sportolók, az öregfiúk és az 5+1-es kispályás bajnokságokat illetően. Ehhez adalék, hogy 2011 óta körülbelül 38 ezerrel nőtt a leigazolt labdarúgók száma, idén júniusban közel 162 ezer versenyengedéllyel rendelkező futballistát tartottak nyilván, akik országosan 109 sportorvos hatáskörébe tartoznak. A bajnoki rendszerben nem terveznek változtatást, míg az NB III-as mezőnyök esetében, ha valamelyik megyei bajnok nem vállalja a feljutást, akkor ne kelljen osztályozót játszania. A feljutó csapatok legyenek a kedvezményezettek feltöltés esetén. Tervezet, hogy a jelenlegi 5+1-es kispályás bajnokságok az MLSZ égisze alá kerülnének, amely egy hosszabb egyeztető folyamat eredménye lehet. Az pedig határozott szándék, hogy a pályákon és környékükön újabban egyre inkább teret nyert atrocitásokat vissza kell szorítani, a játékvezetés színvonalán pedig emelni szükséges.

A profi futball tekintetében elhangzott, hogy a Szerencsejáték Zrt. tervezett szerepvállalásával javulhat az NB I-es klubok helyzete. Egyletenként 400-500 milliós központi támogatás is szóba kerülhet a TAO-t és a televíziós közvetítési jogokat ideértve, miként az eddigiektől több juthat az NB II-es csapatoknak is.

Jakab Gábor az Amatőr Bizottság tagjaként részt vett az UEFA Régiók-kupája hazai négyes tornáján is. A Mórahalmon és Hódmezővásárhelyen lebonyolított eseményen a megyei bajnokságokból verbuvált magyar csapat Izraelt és Litvániát megelőzve, de Írország mögött a második helyen végzett. Az már a megyei U15-ös és U17-es válogatottat érinti, hogy ebben a hónapban sor kerül a Borsod-Abaúj-Zemplén megye elleni mérkőzésekre, mi több, ebben az évben még pályára lépnek az amatőr felnőtt válogatottak is.

– Sok területen tudunk keretet biztosítani az amatőr szintű labdarúgás műveléséhez, ám fegyelmi kérdések és sportszerűség vonatkozásában csak akkor jutunk előbbre, ha ebben a labdarúgás valamennyi szereplője partnernek mutatkozik. A cél közös, de ezért mindenkinek tenni kell a saját területén – zárta szavait Jakab Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!