Közélet

2014.11.22. 18:15

Mindenki hazudik a társkeresőkön?!

Az emberek nyolcvan százaléka hazudik a koráról, vagy a testsúlyáról a társkereső oldalakon. A szakemberek szerint azonban egy kis hazugság még hasznos is lehet.

HEOL

A férfiak hiúbbak?

Egy friss felmérés szerint az online társkeresők testsúlyukról hazudnak a legszívesebben. A nők átlagosan négy kilóval könnyebbnek vallják magukat, mint amilyen a valós testsúlyuk. A férfiak számára az életkor és a magasság a legérzékenyebb terület. Míg a férfiak 37%-a füllent életkoráról, addig ezen a területen a nők őszintébbek. A hölgyeknek csak 17%-a csal az életkorának megadásakor. A felmérés tanúsága szerint az emberek kétharmada csak egy-két évet tagad le, de ötödük akár öt évvel is fiatalabbnak vallja magát – írja a ratalalsz.hu.

Mindenki manipulál fotókkal

Nem meglepő módon azonban a legnépszerűbb hazugság a fényképekkel történő csalás. Van, aki egyszerűen más fényképét tölti fel a sajátja helyet, de sokan javítják fel fényképeiket a digitális technológiák segítségével is.

A férfiak jellemzően húsz százalékkal több jövedelmet és jobb munkahelyet hazudnak maguknak, mivel tudják, a nők számára az anyagi biztonság alapkérdés. De míg a férfiak elsősorban jövedelmükkel csalnak, addig a nők inkább munkahelyi beosztásukat értékelik fel a társkereső oldalakon.

Érdekesség, hogy világunk sztárközpontúsága már a társkeresőkön is megmutatkozik. A társkeresők négy százaléka hazudott már arról, hogy milyen hírességekkel került kapcsolatba. A cél az, hogy érdekesebb színben tűnjön fel a társkeresők körében.

A szakemberek szerint egy kis hazugság elfogadható

Christian Rudder, az online társkeresés szakértője szerint a párkereső oldalakon szinte senki sem őszinte teljesen. Állítása szerint ez nem feltétlenül rossz, sőt előbbre is viheti az ismerkedést, mint ha teljesen igazat mondanánk. Elmondása szerint a társkeresők 78 %-a tisztában van azzal, hogy partnere bizonyos dolgokban hazudik. Nem mindegy azonban, hogy miről füllentünk. Rudder tapasztalatai szerint ez az öt hazugság fér bele a társkeresésbe:

A pontos munkakör

A társkeresés és a randi nem egy állásinterjú, így ahelyett, hogy az unalmas munkakörünket ecsetelnénk partnerünknek, helyezzük inkább arra a hangsúlyt, mit szeretünk az adott iparágban, milyen kihívások vannak. Ebből inkább alakulhat ki egy jó beszélgetés, mint az előbbiből, figyelmeztet Shannon Kolakowski, klinikai szakpszichológus, aki az „Egyedülálló, félénk szerelmet keres” című könyv szerzője.

A teljes név

A randi nem múlik azon, vajon tudja-e partnerünk a vezetéknevünket vagy sem, ám sokan nem árulják el azt, hiszen így könnyen lenyomozhatóvá válik az illető. Ha a kapcsolat komolyabbra fordul, természetesen elmondhatjuk a vezetéknevünket, ám az első találkozókon jobb, ha még nem tárjuk fel, jobb az óvatosság!

Az ötéves terv

Azt, hogy mi szerepel az ötéves tervünkben, az első randikon inkább tartsuk meg magunkban, hiszen ezzel könnyen elijeszthetjük partnerünket, legyen a tervben gyerek, karrier, utazgatás vagy költözés, ezek mind olyan témák, amelyeket később is ráérünk megvitatni.

A legaprólékosabb tulajdonságok

Szintén ijesztő lehet társunknak, ha az első alkalmakkor teljesen kitárulkozunk előtte, vagy ha bizonyos dolgok elől kategorikusan elzárkózunk. „Az első találkozón kulcsfontosságú a pozitív benyomás és a nyitottság”, mondja Shannon Kowalski.

A pontos cím

Shannon Kowalski szerint sokkal értékesebb információk kerülhetnek felszínre abból a beszélgetésből, hogy hol és mivel szeretjük eltölteni a szabadidőnket, mint abból, hogy pontosan hol lakunk. Ez különösen a nagyvárosokban élőkre igaz, hiszen a cím megjelölésével a partner rögtön kiszámíthatja a potenciális ingázási időt, és ez még azelőtt megölhet egy kapcsolatot, mielőtt az kibontakozhatna. Természetesen hazudni nem kell, de az, hogy hol és mivel töltjük a hétvégénket vagy, hogy melyik a kedvenc borozónk, sokkal több információt szolgáltat arról, hogy kompatibilis-e a partnerek életmódja, összeillünk-e.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!