Kék hírek, bulvár

2014.12.10. 18:09

Kigyulladt egy szoba: látványos tűzoltósági bemutató - Fotók

Az advent és a karácsony veszélyeire hívta fel a figyelmet szerdán Egerben a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság és a tűzmegelőzési bizottság.

HEOL

A Nemzedékek terén tartott nyilvános bemutatón a lakástüzek kialakulását és oltását, valamint a tűzhelyen felejtett edényben meggyulladt olaj eloltását mutatták be.

A lánglovagok a felépített kis lakásba mindazon berendezési tárgyakat és bútorokat beletették, amelyek egy átlagos szoba általános kellékei, s az ünnepi időszakra tekintettel a karácsonyfa és az adventi koszorú sem hiányzott.

A bemutató alkalmával arra hívták fel a figyelmet a szakemberek, hogy milyen komoly következményei lehetnek annak, ha nem figyelünk oda a meggyújtott koszorúra, vagy nem megfelelő elektromos karácsonyfafüzért vásárolunk. A tűz pillanatok alatt lángba borította az egész építményt, melyet aztán az egri hivatásos tűzoltók oltottak el.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Fotó: Berán Dániel
[/caption]
 
Mérai Péter tű. őrnagy, megyei tűzoltósági főfelügyelő elmondta: fontos tudni, hogy a fenyőágakból készült adventi koszorú a fűtött lakásban nagyon hamar kiszárad, az égő gyertyától pedig könnyen meggyulladhat. A koszorút egyetlen percre sem szabad magára hagyni, a helyét pedig úgy kell kiválasztani, hogy a közelében ne legyen éghető anyag. Nagyon gyorsan tud terjedni a tűz a függönyön, a terítőn és a többi berendezési tárgyon keresztül. A gyertyát érdemes nem éghető alátétre helyezni és mindent eltávolítani a közvetlen közeléből.

A lakástűz mellett a tűzoltók azt is bemutatták, hogy milyen veszélyekkel járhat egy tűzhelyen felejtett, olajjal teli edény. A tűzoltók egy tipikus hibát szemléltettek, amikor is az emberek egy pohár vízzel próbálják eloltani a meggyulladt olajat. Mikor a víz és az olaj találkozott, akkor több méteres lángcsóva jelezte a kiforrást.
 
A megyei tűzoltósági főfelügyelő elmondta: szigorúan tilos égő olajat vízzel oltani! Amennyiben ilyen eset bekövetkezik a konyhában, akkor csak egyszerűen le kell fedni az edényt, amelyben az olaj ég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!