Kék hírek, bulvár

2014.12.24. 08:36

Karácsony a börtönben: a hit bezárva is erőt ad

Az advent és a karácsony a börtönnek különleges időszaka. Az egri bv-intézet egyébként nyüzsgő élete ilyenkor elcsendesedik.

Mazurka Zita

Fotó: Daniel Beran

– A karácsony mindenképpen különleges időszaka a börtönnek. Ilyenkor elcsendesedik bent az egyébként nyüzsgő élet, azt lehet látni, hogy kicsit mindenki befelé, magába fordul. Előtérbe kerülnek a családi kapcsolatok, nagyon felerősödik a hozzátartozók hiányának érzése. Az elítéltek ilyenkor vetnek számot azzal, hogy milyen nagy hibát is követtek el. Bízom benne, hogy olyan fogadalmak születnek, amik távol tartják az embereket a börtöntől – mondta el érdeklődésünkre Juhász Attila bv. ezredes, a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka.

Hozzátette: – Jól látszik, hogy érzelmileg nagyon megterhelő néhány nap ez a fogva tartottaknak. Lehetőségeink szerint próbálunk ezen enyhíteni. Van karácsonyfánk, amelyet maguk az elítéltek díszítenek majd fel december 24-én. Készülnek karácsonyi műsorral, amit központi ünnepségen mutatnak be azoknak a segítőknek, akik egész évben támogatták az intézet munkáját. Továbbá igyekszünk tematikus programokkal elterelni a figyelmüket, hogy a kritikus év végét úgy tudják átvészelni, hogy esetleg építkezni tudjanak belőle. Gyakrabban jön be a pszichológusunk is ilyenkor, aki segít az esetlegesen kialakuló krízishelyzetek megoldásában.

Megtudtuk: a 2010-ben angol mintára elkezdett Esti mese program keretén belül karácsonyi ajándékot is készítenek az elítéltek a hozzátartozóiknak. A reintegrációs program elemein minden évben fejlesztenek, az önkéntes alapon működő foglalkozásokat a kezdetektől Luzsi Margó, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár meseterapeutája tartja.

A korábbi években az édesanyák mesét és rövid személyes üzenetet mondtak fel cédére, amelyet elküldtek gyermekeiknek, rokonaiknak. Az intézetben idén újdonság, hogy fényképezkedés is volt. A családanyákról készültek képek, illetve a gyermekekről is küldenek be a börtönbe otthonról. Ez lesz a karácsonyi ajándék.

– Apróságnak tűnhet, de nagyon sokat jelentenek azoknak a nőknek, akik ritkán találkozhatnak a gyermekeikkel. A látogatás, a kapcsolattartás ugyanis nagyon fontos része a reintegrációnak. Szükség van arra, hogy a fogva tartottak rendelkezzenek információval arról, mi történik a kinti világban. Azok ugyanis, akik ma a büntetésüket töltik, előbb-utóbb újra a társadalom részei lesznek – magyarázta a parancsnok. – Nem lehet teljesen elszigetelni őket. A büntetés-végrehajtás egyik alapelve a nyitottság.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Fotó: Berán Dániel
[/caption]

- Fontos, hogy az elítéltek ne szakadjanak el a famíliájuktól, hiszen oda fognak visszatérni és ott kell majd megállniuk a helyüket a szabadulás után is. Mindenképpen sikerként említem, hogy nem találkoztunk visszaesőkkel azok közül, akik mélyebben bekerültek a programba. Nyilván ezt nem lehet csak ennek a programnak a sikereként elkönyvelni, de biztos vagyok benne, hogy pluszt ad.

Az Esti mese programról és a karácsonyról az elítéltekkel is beszélgettünk. Az épület kultúrszobájában találkoztunk velük az idei év utolsó foglalkozása előtt.

Egyikük (kérésére a nevét nem írjuk le) másfél éve van a bv-intézetben, az Esti mese programban pedig egy éve vesz részt.

– Nagyon hasznosnak találom, ugyanis biztos vagyok benne, hogy ezt a későbbiekben fogom tudni használni az életemben – jelentette ki. – Azzal tudom ezeket a tapasztalatokat használni, hogy mesélek majd otthon a gyermekeimnek és a mesék fogják felkészíteni őket az életre. Részt vehettem egy olyan programban is, amikor találkozhattam a gyermekeimmel és más családokkal. Felejthetetlen élmény volt.
Megtudtuk tőle, hogy ikergyermekei vannak, most kezdik majd az általános iskola első osztályát.

- A karácsony „szívfájdalmasabban” telik, mint a többi nap vagy hét, ugyanis a családot semmi nem pótolja – említette. –  Karácsonykor nem dolgozunk, napközben lefoglaljuk magunkat. Van, aki kézimunkázik, de mindenképpen sokat beszélgetünk. A cellában egymást vigasztaljuk, tartjuk a másikban a lelket. Ki kell bírnunk, s bízunk benne: egyszer minden rossz véget ér. Ugyanakkor tudom, hogy a kint maradt családnak nehezebb. A gyermekeim a kialakult helyzet miatt pszichológushoz járnak. Sokat imádkozunk a hozzátartozóinkért, ugyanis itt bent a hit nagyon sokat jelent.

Julianna rablás bűntette miatt van február óta az egri börtönben, előtte Budapesten őrizték a Gyorskocsi utcai épületben. Elmondta: egy 14 éves lánya és két nevelt gyermeke várja otthon. Az Esti mese programban hetedik hónapja vesz részt.

- Eleinte csak elfoglaltságnak tekintettem, majd nagyon megszerettem – mesélte. – Hasznosnak tartom, mert minden mesének van jelentése és érdekes dolgokat tudunk meg belőle. A programban leginkább azt szeretem, amikor beteg gyerekekhez megyünk mesélni. Idebent a karácsony a legrosszabb, az, hogy a családom nélkül kell tölteni az ünnepeket. Vigasztalást az nyújt, ha tudok nekik telefonálni és eljönnek hozzám.

A bv-intézet parancsnoka úgy véli, ha valaki bekerül a börtönbe, az kudarc az egyénnek, a famíliának, a társadalomnak, s ahhoz, hogy ezeknek az embereknek a visszailleszkedése sikeres legyen, az szükséges, hogy ezek a résztvevők már a börtönben is megjelenjenek.
– Úgy nem működik, ha teljesen elzárjuk őket a külvilágtól, majd kilökjük őket. Fontos, hogy ez folyamat legyen, s a társadalom is felismerje: ezek az emberek előbb-utóbb kikerülnek a börtönből és nem mindegy, milyen minőségben – tette hozzá.

A jövőbeli tervekről Juhász Attila elmondta még:
– Szeretnénk Közép-Európában többekkel együttműködést kezdeményezni, nemzetközi színtérre lépni a programunkkal. Ennek érdekében már felvettük a kapcsolatot egy cseh női intézettel. A nők fogva tartása ugyanis olyan terület, ahol van lehetőség a továbblépésre, mindenképpen kiemelten kell vele foglalkozni, s mi ezt szeretnénk. Segíteni a börtönben lévő nők társadalomba való visszailleszkedésében, a családi kapcsolatok javításában. Az elmúlt négy év gyakorlata és a női fogva tartottak bőven száz feletti létszáma az egri börtönben azt mutatja, hogy van létjogosultsága a meseterápiának.

Az intézetből szabadulás után is van esély

A bv-parancsnok az Esti mese program kapcsán pozitív példát is említett: – Nagyon büszkék vagyunk arra a volt elítéltünkre, aki részt vett a meseprogramban és miután szabadult, megkeresett egy szomszédos megyebeli kórházat. Évekig hetente egyszer daganatos betegeknek mondott mesét. Immár a kórház egyik legelismertebb és legmegbecsültebb önkéntesének számít, ráadásul részmunkaidős státuszt is kapott. Gyermekekkel foglalkozik, kiteljesedett ebben a munkában. Előfordult már az is, hogy meghívtuk az intézetünkbe, hogy a leghitelesebb forrásból hallják a fogva tartottak: a szabadulás után van esélyük, ha ők is felelősen döntenek.

Nők a zárkák falai között

Világszerte több mint félmillió nő van börtönben. Európában 2013-ban 120 ezer női fogva tartott volt, hazánkban 1400-an lehetnek. Az itthon fogva tartott nők aránya az európai átlag fölött van. Az összes fogvatartotti létszám közül a női európai átlag 5,4 százalék, míg hazánkban 7 százalék körül van. Egerben közel 100 női fogva tartott van. Elsődleges és kiemelt szempont az elítéltek foglalkoztatása, Egerben munkavédelmi cipők felsőrészét készítik el, amelyek azután Balassagyarmatra kerülnek, ahol ráteszik a talpat is és így elkészül a végtermék. A legfőbb cél, hogy aki munkaképes, az dolgozzon. A bv-szervek erre törekszenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!