Közélet

2015.01.30. 14:02

Gyógynövények, amelyeknek főzete csodákra képes

Javában tombol az influenzajárvány. Ha nagy a baj, orvosért kiáltunk, ám sok esetben magunkon is segíthetünk, méghozzá szelíd gyógymódokkal. Rigó István egri füvesembertől kértünk tanácsokat.

Barta Katalin

Fotó: Daniel Beran

Most, hogy ismét kitört az influenzajárvány, érdemes felvérteznünk magunkat néhány olyan házi fortéllyal, ami nemcsak a gyógyulásban, de a megelőzésben is segíthet. Ha reggel mozdulni sem tudunk a láztól, feltétlenül érdemes orvosunkkal konzultálni. Ám a kezdeti, kellemetlen tüneteket hatékonyan kezelhetjük házilag is. Rigó István egri füvesembertől kértünk tanácsokat arról, vajon miként enyhíthetünk magunk és szeretteink bajain.

István évek óta gyűjti és termeszti azokat a gyógynövényeket, amelyeknek főzete csodákra képes. Vallja, hogy minden ember szervezete képes az öngyógyításra, a gyógynövények pedig amolyan természetes támogatói e folyamatnak. Mielőtt a különböző teák jótékony hatásairól beszélne, először is azt hangsúlyozza, hogy az egyik leghatékonyabb egészségmegőrző módszer, ha megpróbáljuk követni a természet ritmusát. Nem véletlen, hogy az influenzajárványok általában télen törnek ki. Olyankor, amikor a természet lelassul, megpihen. A lehetőségekhez képest az embereknek sem ártana ilyenkor egy kicsit visszahúzódniuk, elcsendesedniük, befelé figyelniük, azaz önmagukkal több időt tölteniük...

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Rigó István szerint használ, ha megpróbáljuk követni a természet rendjét Fotó: Berán Dániel
[/caption]

– Tudom, hogy a mai zaklatott, rohanó világban nem egyszerű ezt betartani, ám törekedni kell rá, mert a természeti törvények ezt kérik tőlünk, azaz ez a rend. Ha mégis megtámad bennünket a betegség, érdemes tudni, hogy amennyiben a láz nem haladja meg a 38 Celsius fokot, pánikra nincs ok, mivel ilyenkor aktivizálódik a szervezet öngyógyító ereje, vagyis ez a láz értünk van..., kivéve persze, ha valaki lázgörcsre hajlamos. Ha azonban a hőmérő magasabb értéket mutat, mindenképp orvoshoz kell fordulni – hangsúlyozza a szakember, aki konkrét gyógymódokat is javasol különböző nyavalyáinkra.

– Kezdjük az influenzát kísérő, kellemetlen tünetek enyhítésével. A hagymahéjból készült főzet kitűnően csillapítja a köhögést, hurutoldó, ráadásul nagyon finom lehet egy kis tiszta házi mézzel édesítve.

Légzéskönnyítéshez szőlőmag-, mandula- vagy jojobaolajhoz adjunk 1-2 csepp eukaliptusz, citrom, menta, levendula vagy kakukkfű illóolajat, s ezzel gyengéden kenjük be a mellkas vagy a hát tájékát. Lényeges, hogy vegyszer- és adalékanyagmentes szereket használjunk! A köhögést csillapíthatjuk frissen reszelt torma és méz keverékével, ami arcüreg- és homloküreg-gyulladás esetén nagyon jól megindítja a lerakódott váladék kiürülését is.

Az alsó- és felső légúti betegségekre létezik egy igazi csodaszer: 100 gramm fokhagymapéphez adjunk 70 gramm frissen reszelt tormát, 500 gramm házimézet és 100 gramm jó minőségű vajat; ebből naponta háromszor egy evőkanállal fogyasszunk.

A magas lázat feltétlenül csillapítani kell, amíg nem jutunk el orvoshoz. Erre a legkézenfekvőbb – főként gyermekeknél – a hidegvizes borogatás, a gyengéd hűtőfürdő, valamint a bodzából, hársvirágból, kakukkfűből főzött 1-1 arányú teakeverék. Az alsó légutak fertőzéses megbetegedései (például a bronchitis) nagyon gyakoriak. Ilyenkor a beteg gyakran pihenni sem tud, nehezen lélegzik, fullad, erősen köhög. Ebben az esetben csodákat tesz a kamillavirágos inhalálás, vagy a kakukkfüves ülőfürdő. Ehhez két bögrényi kakukkfüvet leforrázunk két liter vízzel, majd tizenöt percig lefedve állni hagyjuk, végül leszűrjük. Ezt adjuk a fürdővízhez; Az ilyen „kezelésre” jól reagálnak rá a Kruppos és asztmás gyerekek is.

Lábadozáskor is elkel a segítség

A legyengült szervezet gyorsabban kap erőre, ha gyógynövényekkel támogatjuk a felépülését. Kitűnő roboráló, erősítő teakeverék a kakukkfű, borsikafű, szurokfű keverékének főzete. Nem árt, ha tudjuk, hogy a gyógyteákat sem szabad mértéktelenül fogyasztani. Más adagokat használunk felnőttek és gyermekek esetében. Az elkészítéskor mindig tartsuk be az ajánlásokat. Végül még egy fontos tanács: fűtési szezonban elengedhetetlen a gyakori szellőztetés és a folyamatos párologtatás. Végül nem árt, ha tudjuk, hogy Hippokratész szerint a mi feladatunk „a bennünk lakó orvost támogatni”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!