Gazdaság

2015.03.25. 17:46

A rendszeres talajlazítás megoldás a belvíz-gondokra

Megyénkben is egyre gyakoribb jelenség a szántóföldeken a belvíz megjelenése – tudatta Breznai Sándor, a Heves Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának igazgatója.

Sz. E.

Egyes részeken kisebb esők után is nagy területek kerülnek víz alá, s ez károkat okoz a vetésekben, lehetetlenné teszi a talajművelést. A szélsőséges időjáráson, az intenzív záporokon túl a nem kellően karbantartott vízelvezető árkok is gondot jelentenek. A belvíz kialakulásához hozzájárul a nem megfelelő talajápolás, a talaj-előkészítés elmulasztása is.

– Tavasszal különösen jellemző, hogy a víz miatt a terület nem művelhető, pedig 30-40 centiméter mélyen száraz a talaj – jelezte Breznai Sándor.
– A belvízgondok megoldására az egyik legfontosabb eszköz a rendszeres középmély- és mélylazítás a talaj viszonylag száraz állapotában. Ez nemcsak a víz lefelé szivárgását könnyíti meg, de a termőtalaj vízbefogadó-képességét is megsokszorozza, lehetővé teszi a gyökerek mélyebbre hatolását, megszünteti a levegőtlen talajállapotokat. A hatékonyság növelésére szükséges lehet a mésztrágyázás és a szervesanyag-pótlás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!