Közélet

2015.04.03. 15:40

Kéken ragyogott az ég Egerben is az esőemberekért”

Ami a vak embernek a fehér bot, az az autista számára a társadalmi elfogadás lehet. Idén az egri BEN egyesület is csatlakozott a „Ragyogj kéken!” kezdeményezéshez az autizmus világnapján.

Juhász Henrietta

Fotó: Daniel Beran

Kék színben pompáztak hazánk huszonöt városának nevezetes épületei, szobrai az autizmus világnapján. Idén először az egri BEN – Autista és Autisztikus Gyermekekért Egyesület is csatlakozott a „Ragyogj kéken!” elnevezésű kezdeményezéshez, amelynek során egy, az egri Minarettől a Dobó térig tartó sétát is tartottak az „esőemberekért”. A lufis menetet a téren a kék színben ragyogó Dobó szobor várta.

Itt Rázsi Botond alpolgármester arról beszélt, hogy sokkal nyitottabban kellene kezelnünk az autizmust, ami bár a köztudatban betegségként él, nagyon különleges jelenség.

– A felhők felett tiszta kék az ég, és nyitott..., pont olyan, mint amilyennek lennünk kellenek – fogalmazott.

Ahogyan azt Kissné Bartos Erika, a BEN Egyesület alelnöke a helyszínen elmesélte, az autizmus világnapját az ENSZ kezdeményezésére  2007 óta tartják meg. Nem véletlenül, hiszen tízmilliókat érint szerte a világban, ennek ellenére keveset tudunk róla.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] A BEN Egyesület április 2-i világnapi rendezvényén kék színben ragyogott fel a Dobó tér is Fotó: Berán Dániel Fotó: Berán Dániel
[/caption]

Ezt követően az alelnök Naoki Higashida, egy fiatal japán fiú könyvéből olvasott fel, aki maga is „esőember”. A Hát ezért ugrálok című könyvben így fogalmaz: „Utáljuk magunkat, ha életünk mások boldogtalanságának okozója”.

Elismerés a ferencesek autista iskolájának

Az autizmus világnapja alkalmából kiosztották az AUTIskola díjat, amit idén a gyöngyösi Ferences Rendi Autista Segítő Központ Általános Iskola is megkapott. Ebben az iskolában negyvenhárom autizmussal élő gyermek tanul, öt­hat fős csoportokban, ám a központ Karácsondon tíz, szintén autista felnőttről is gondoskodik. Gyöngyösön egyébként a központ április 8-9-én nyílt napot tart, április 10-én szakmai napot rendeznek, míg április 11-én 11 órától  sétát szerveznek Mátraházáról Kékestetőre a kék turista útvonalon. Kékestetőn fellép az ASK zenekara.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!