Közélet

2015.04.27. 08:08

Átverés: a mobilom meg csak úgy süket lett...

Olvasónk már tudja, hogy nagyot hibázott. Részben azért, mert nem írtak mindenre kiterjedő adásvételi szerződést, részben, mert nem olvasta el figyelmesen, miről is szólnak a bemutatott papírok.

HEOL

Mobil illusztráció

Fotó: Imre György

Kéz alól vett mobiltelefonok, illetve tabletek némulhatnak el örökre akkor, ha a szolgáltató letiltja az adott készüléket. A kártyafüggetlenítés nem megoldás a problémára, ezért nem árt a körültekintő adásvétel.
A harminchat esztendős Tamás azért kereste fel szerkesztőségünket, mert egy elég nagy értékű telefonnal csapták be. Közel fél éve vásárolta meg a piacon elérhető legjobb eszközök egyikét használtan. Az eladó papírokkal igazolta, hogy az általa kártyafüggetlennek mondott készüléket, alig két hete vette. Ez azonban kevésnek bizonyult.

Ma már azt is tudja, hogy szabályos irat nem is készülhetett volna, hiszen az eredeti vevőt kétéves hűségnyilatkozattal és részletfizetéssel kötötte a mobilszolgáltató.
– Az történhetett, hogy a telót pár ezer forintért kifüggetleníttette, ma pedig nem fizeti már az előfizetését a gyerek, én meg dobhatom a kukába az S4-emet – kesergett a fiatalember.

Egy informatikai eszközökkel foglalkozó egri szervizben érdeklődtünk szakembertől, hogy mi történhetett és mit lehet tenni a konkrét esetben, s azért, hogy elkerüljük az ilyen helyzeteket. A szerelő elmondott néhány részletet, de kérte a szigorú inkognitót. Azt többször is kijelentette, hogy ők nem vállalnak semmi olyan munkát, ami a készülékek – legyen az telefon, vagy tablet – státuszának, különösen az egyedi azonosításra szolgáló, nemzetközi IMEI számnak a megváltoztatását jelentené.

Az ilyen meló árait persze ismeri: típustól függően 3-6 ezer forint a kifüggetlenítés. Ám ezzel telefon esetében sokra nem megy az ember, ha valami miatt nem fizetik a szerződés szerinti összeget a szolgáltatónak. Egy darabig ugyan lehet váltogatni a húszas, harmincas vagy a hetvenes kártya között, aztán mindháromnál „behalnak” a próbálkozások. Ennek oka, hogy a társaságok egymásnak is átadják a „feketelistát”, és egyik szolgáltató sem engedi fel saját hálózatára a másikéról kitiltott telóba tett SIM-kártya jeleit.

– Az IMEI számot kell megváltoztatni, hogy használható maradjon a készülék, mert a kitiltás ezen számsor alapján történik, a telefon ugyanis ezzel azonosítja magát. Ez már húzósabb összeg, 15 ezer forint körüli a tarifa és csak bizonyos „garázsszervizek” vállalják. Persze nem úgy, hogy kifüggesztik az ajtóra az árlistájukon.

Nagy a kockázat, mivel minősített esetekben akár nyolc évet is lehet kapni azért, ha valaki üzletszerűen végez ilyen beavatkozásokat – fogalmazott a szakember, aki szerint ez a művelet sem egyszerű. Bizonyos típusokkal, főleg az újabbakkal nem tudnak mit kezdeni. Az átíráshoz kell néhány eszköz, és olyan típusazonos IMEI kódok, amelyek nincsenek használatban és kitiltva.[caption id="" align="alignleft" width="430"] Fotó: MW
[/caption]

Megkérdeztük, hogy mi is az az IMEI szám. A szerelő válasza szerint minden mobiltelefon rendelkezik egyedi azonosítóval, amit a készülék a *#06# kód bepötyögésére ki is ír. Ezt az azonosítót hívják International Mobile Equipment Identity-nek, azaz nemzetközi mobilkészülék azonosítószámnak, rövidítve IMEI-nek. A számot módosítani lehet. Tizenezer forintért a neten olyan szett rendelhető, amely kábeleket és az IMEI módosításához szükséges szoftvert is tartalmazza. A tolvajok addig be sem kapcsolják a készüléket, amíg ez a számot át nem írták.

Dr. Hekeli Gábor ügyvéd szerint valóban bűncselekmény, információs rendszer vagy adat megsértése bűntette, vagy vétsége a készülékekben ezeket a módosításokat végrehajtani. Úgy tudja, voltak már büntetőperek másutt, lehet, hogy megyénkben is.

A Hírlap megkereste dr. Snellenperger Juditot, az Egri Törvényszék sajtószóvivőjét, aki közölte: Heves megye bíróságain nem volt és nincs folyamatban információs rendszer vagy adat megsértése miatti eljárás. Sike Sándor

Mire ügyeljünk használt telefon vételekor?
Első felteendő kérdés: reális-e az ár? Ha túl olcsó, az gyanús. A lopott telefonokat a szolgáltatók általában letiltják. Érdemes mindig adásvételi szerződést kötni, ha magánszemélytől vásárolunk. Ezt az iratot kereskedőnél a számla helyettesítheti. Fontos dolog az eladó későbbi elérhetősége. A telefon IMEI-számát is gondosan ellenőrizzük! Nem elegendő a papírok és a készülékben lévő matrica számsorának egyezősége, annak meg kelle egyeznie a telefonból lehívható IMEI-számmal is. Ha az eredeti tulajdonos előfizetéses konstrukcióban vásárolt, nagy a letiltás kockázata, hiszen ehhez elég, ha nem fizet az „üzleti partnerünk”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!