Közélet

2015.05.17. 12:30

Hosszú és drága a vakáció

Pár hét és kitör a vakáció. Az előrelátó szülők időben tájékozódnak, hogy mivel kössék le csemetéjük szabadidejét. Sok gyerek számára azonban ma is ismeretlen fogalom a táborozás.

Barta Katalin

Amennyi örömöt rejteget a hosszú tanévet követően a nebulók számára a nyári vakáció, legalább annyi gondot is jelent, legfőképpen a szülőknek. Komoly fejtörést okozhat a több gyermeket nevelő családoknak, hogy hol helyezzék el a szünidő hetei alatt a különböző korú és érdeklődésű ifjakat. A családok többségében nem nagyon jut pénz arra, hogy a vakáció teljes idejére elfoglaltságot találjanak az iskolásoknak. Egy-egy olcsóbb napközis tábor ára is tíz-tizenötezer forintnál kezdődik, a drágábbakért pedig több mint 20-30 ezer forintot kell fizetni. Ez egy két-három gyerekes família esetében már tetemes költség. Családi nyaralásra keveseknek futja, a legtöbb helyen kisebb kirándulásokkal vészelik át a nyarat.

A tábori paletta ebben az évben minden korábbinál színesebb és változatosabb.

Pétervásárán, a körzetközponti Tamási Áron Általános Iskolában sok a hátrányos helyzetű tanuló, így az általunk megkérdezett gyerekek többsége a nagyszülőknél tartózkodik majd. Csupán néhány családban terveznek kisebb-nagyobb közös nyaralást. Az intézményben a jól teljesítő tanulóknak biztos program a június 29-től egy hétig tartó erdélyi csereüdülés, ami egyfajta jutalomútnak is számít. Ez a lehetőség egyébként ingyenes, hiszen a diákokat famíliák fogadják be és látják vendégül, a következő esztendőben pedig mindezt viszonozzák a pétervásáriak – tudtuk meg Végh István igazgatótól.

Ám nem mindenki eminens az iskolában. A többségnek igazából lehetősége sincs arra, hogy a szüleivel elutazzon valahová, netán egy-két héten át táborozzon. Nekik marad a szomszéd faluban lakó nagymama, nagypapa társasága, esetleg a számítógép, amin reggeltől estig lehet játszani. Sokuk számára a legnagyobb élménynek a bükkszéki, vagy az egri strandolás ígérkezik.

A tizenöt éves Balog Zoltán Gyöngyösön él és a közeli szakmunkásképző intézetben tanul. Számára ismeretlen fogalom a táborozás. A fiú eddigi legnagyobb utazása egy általános iskolai egyetlen napot kitöltő kirándulás volt Budapestre. Soha nem nyaralt még, s bár szívesen menne üdülni valahová, erre nem sok reményt lát a jövőben sem.

– A szüleim szegények, három testvérem van, így mi nem szoktunk nyaralni, pedig egyszer nagyon szeretnék eljutni a Balatonra – magyarázza, majd így folytatja: – Megfogadtam, ha egyszer dolgozni fogok és saját családom lesz, én minden évben elviszem majd valahova a gyerekeimet. Leginkább azért, hogy világot lássanak.

Egerben egy kicsit könnyebb helyzetben vannak a szülők, mármint azok, akik még időben elkezdték a szervezést. Az Egri Kulturális és Művészeti Központ idén nyáron több helyszínen közel harminc tematikus tábort szervez a szünidő idejére. A Forrás Gyermek Szabadidőközpontban már a szünidő első napján, június 15-én indul egy kézműves kurzus, ezt követően pedig augusztus végéig egymást váltják a már megszokott, s az új táborok. A foglalkozások általában reggel 8-tól délután négy óráig tartanak, három étkezéssel. Ezek között van sportos, kézműves, táncosoknak való tábor, de idén tenisz- és lovas tábor is indul, s szerveznek tanyatúrát, idegennyelvi tematikájút is.

A legolcsóbb 12 ezer forint egyetlen hétre, míg a Mátrafüreden rendezendő Gajdos népzenei táborért 29 ezer forintot kérnek – tudtuk meg Püski Viktóriától, az intézmény szakmai igazgató-helyettesétől. – Mind a szülők, mind a diákok számára igen izgalmasnak ígérkezik a Parádon szervezett Palóc népművészeti és mesetábor, ahol Somfai Tiborné vezetésével minden nap egy palóc mese elevenedik meg a hét során.

Az egyházak által szervezett gyermekprogramok is egyre inkább kedveltek. Kerecsenden például már hagyománynak tekinthető, hogy az egyházközség nyaranta legalább egy hét közös táborozást szervez jelképes hozzájárulás ellenében a gyerekeknek. Ennek köszönhetően azok is különleges élményhez juthatnak hozzá, akiknek egyébként erre  nem lenne lehetőségük.

A kamaszok nyara nem veszélytelen

Külön fejezetet érdemelnek a középiskolás korosztály vakációs rendezvényei. E réteg számára  talán a legnehezebb jó időtöltést választani, mivel a nagyobbak már nem mindig nyaralnak szívesen együtt a családdal, az önálló szervezéshez, a felnőtt felügyelet nélküli táborozáshoz, több napos fesztiválokhoz viszont még túl fiatalok, ráadásul sokszor bizony felelőtlenek. Az aggódó édesanyák, édesapák akkor döntenek helyesen, ha megpróbálnak a fiatalokkal együtt tájékozódni a lehetőségekről, s a gyermek baráti körét, továbbá azok szüleit megismerve engedik el az önállósodni vágyó tinédzsereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!