Sport

2015.05.26. 10:40

Atkári 30 év után int búcsút az FSC-nek

Május 5-én volt harminc éve, hogy Atkári Lajos bemutatkozott a Füzesabonyi SC női csapatának edzőjeként. Számtalan emlékezetes siker, bajnoki címek sora fűződik a 65 esztendős szakember nevéhez, aki mára komoly elhatározásra jutott.

Sike Károly

– Atkári Lajos neve az elmúlt évtizedekben egybe forrt a Füzesabonyi SC női kézilabda-csapatával. Nyártól viszont másképp lesz, mert a jövőben nem kívánja folytatni a munkát a klubnál.

– Az elmúlt időszakban az FSC életében végbement változások késztettek elhatározásra – válaszolt lapunknak Atkári Lajos. – Hogy konkrét legyek: nem tudok és - bevallom - nem is akarok együtt dolgozni az új elnökséggel. A grémiumból huszonkét év után tavasszal kikerültem, már nem érzem azt a fajta megbecsülést, ami szükséges a további munkához. Szerénytelenség nélkül állíthatom, az elmúlt évtizedekben az országos számos pontján a nevem egyet jelentett a füzesabonyi női kézilabdázással. Rengeteg városban öregbítettük az egyesület hírnevét, ezek után méltatlannak érzem a bánásmódot.

– Személyi ellentétről van szó?

– Mondhatjuk. Ugyan a harmincéves évforduló indokként önmagában is megállná a helyét, de valótlant állítanék, ha azt mondanám, csak ennyiről van szó. Az edzői teendők ellátásán túl jóval szerteágazóbb munkát végeztem. Egyedül láttam el a csapat körül felmerülő összes feladatot, az utóbbi időben már vezetőink részéről teljes közöny közepette. Sok esetben szóra sem méltattak, s ugyan nem mondták ki, de éreztették, nem szívesen dolgoznak velem.

[caption id="" align="alignleft" width="450"] Atkári Lajos olyan helyen szívesen dolgozik, ahol megbecsülik Fotó: Lénárt Márton
[/caption]

– Munkája során a megyei bajnokságból feltornázva egészen a sportág második vonaláig jutott az FSC-vel. Felidézné a legfontosabb állomásokat?

– A harminc évből, huszonnégyet NB-s szinten versenyeztünk. Annak idején Valyon István kollégámtól vettem át a megyei bajnokságban szereplő csapatot, amely néhány év múlva már az NB II-ben szerepelt. A sportág harmadik vonalában négy bajnokcsapatom is volt.

– Gondolkodott már azon, hogy mi az, ami a legjobban hiányozik majd?

– Az a fajta miliő, amivel egy női csapat rendelkezik, az feltétlenül. Sokak szerint nagyon nehéz a gyengébbik nem képviselőivel dolgozni. Azonban azt tapasztaltam, hogy nagyon hálásak minden egyes sikerért. Rendkívül közvetlen a viszonyom a játékosokkal, az összetartó erő egészen fantasztikus. A sport körforgásából egyébként nem esek ki, versenybírói feladatokat továbbra is ellátok, sőt immár játékvezető-ellenőrként is kaphatok megbízatást.

– Akad olyan csapat az elmúlt évtizedekből, amely valami miatt közelebb áll a szívéhez?

– A bajnokcsapatok feltétlenül, s közülük is az utolsó a legkedvesebb. Velük a legfrissebb az élmény. Az évek során nagyon sok egyéniség pallérozódott a kezem alatt, többek között Varga Szilvia vagy éppen Liliana-Michaela Bahrim ízig-vérig sportember volt. Rájuk mindig szívesen emlékszem.

– Edzőként visszatér még a partvonal mellé?

– Már több csapat képviselője is megkeresett, különféle ajánlatokkal. Ha kapok egy számomra izgalmas feladatot, vélhetően nem utasítom el. Olyan helyen szívesen dolgozom, ahol megbecsülnek.

Az Adács is a kérők között

Tasi Róbert, az Etalon KK Adács szakosztály-vezetője megerősítette azon értesülésünket, mely szerint Atkári Lajos válthatja a csapatnál a posztjáról a szezon végén távozó játékos-edzőt, Molnár Juliannát. – Beszélgetünk, beszélgetünk, aztán majd meglátjuk, mire jutunk – fogalmazott sejtelmesen Tasi. Az Etalon KK Adács a 2014/2015-ös idényben kiesőként zárt a női NB II Északkeleti csoportjában, ám a klub NB III-ban szereplő, második számú csapata révén ismét jogot szerezhet a harmadosztályú indulásra.

Zászlóshajó lehet a női csapat

– Tiszteljük Atkári Lajos eddigi eredményeit, de új szemléletet igyekszünk meghonosítani – válaszolta lapunknak Nagy Csaba, a Füzesabonyi SC elnöke. – Az újjáalakult elnökség minden tagja az FSC összes szakosztályát képviseli, valamennyien a klubért dolgoznak. A jövőben a női kézilabda szerepel a legmagasabb osztályban, a gárda lesz az egylet zászlóshajója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!