Közélet

2015.05.29. 08:54

Körbebiciklizik az egész Földet

Európa körbebiciklizése után most azt találta ki az egri Szabó Ádám, hogy a Földet is megkerüli két keréken. Most nem egyedül vág neki a nagy útnak, partnerével június elején indulnak Kelet felé.

Szomszéd Eszter

Fotó: Mudri Laszlo

Tavaly októberben európai körútjáról tért haza Szabó Ádám „Szalag” biciklijével, Zsiráffal, akkor arról faggattuk, milyen kalandok történtek vele a négy hónap során, amíg Egerből eljutott Finisterre csodálatos partjára. Beszélgetésünk során természetesen felmerült, hogy mikor látogatna el esetleg két keréken a Távol Keletre, vagy akár az amerikai kontinensre, de akkor még azt mondta, hogy az sokkal több szervezést igényelne, tehát nem valószínű, hogy mostanában lesz. Ehhez képest, nemrégiben ő jelentkezett lapunknál, hogy médiatámogatókat keres, mivel Föld körüli utazásra készül, s ehhez minden segítség jól jönne.

Most nem egyedül vág neki a világnak, társat is talált magának: a baji származású Illés Adorjánnal hét évvel ezelőtt ismerkedtek meg Budapesten. A sors most úgy hozta, hogy jelen pillanatban mindkettejüknek adottak a feltételek egy ilyen vállalkozáshoz. Egyre komolyabban kezdtek el foglalkozni a Föld megkerülésének terveivel, s előkészítésével. Mostanra úgy áll a dolog, három hónapnyi szervezés után június 10-én útra kelnek.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Illés Adorján (balra) és az egri Szabó Ádám a napokban vehette át kerékpárjait, amelyekkel a Föld megkerülésére készülnek
[/caption]

– Számításaink szerint 2017 szeptemberében térünk majd haza, tehát olyan 2, 2 és fél évre kalibráljuk az utat – mondta Ádám. – Örülök, hogy sikerült egy ilyen motivált partnert találni, úgy gondolom, hogy Adorján lelkesedése és az én tapasztalatom elég lesz ahhoz, hogy mindketten és együtt érkezzünk haza a körülbelül 50 ezer kilométeres útról. Amint egy csepeli bringabolt segítségével megkapjuk a bicikliket, próbakörökre indulunk, muszáj ugyanis bejáratni a járműveket, hogy például ne a Himalájánál roskadjon össze alattunk a gép. Bárhogy is alakul, egy dolog biztos: mindent megteszünk azért, hogy a felmerülő akadályokat előnnyé kovácsoljuk. Az a hitvallásom, hogy csak rajtunk áll, mit hozunk ki a lehetőségekből. Amikor patronálókat kerestünk álmunk megvalósításához – ugyanis magánszemélyként egy ilyen nagyszabású tervet nehéz lenne véghezvinni – már célirányosan kerestük a lehetőségeket, mivel professzionális felszerelésre van szükségünk. Eddig nagyon jól állunk, de természetesen útközben is szervezzük majd a jövőnket – avatott be Ádám.

Június 10-én tehát Adorján és Ádám felkerekednek. Ahogy ők nevezik magukat, a Nap Gyermekei, akiket ez a mottó kísér majd útjukon: „Mert az utazás egy enciklopédia, ami útközben íródik. Felszabadít, tisztánlátásra ösztönöz. Elénk tárja a valóságot, mi az, amire érdemes figyelnünk és mit kell elengednünk, hogy léghajónk magasabbra szálljon.”

Azt ígérik, blogot (anapgyermekei.wordpress.com) is vezetnek majd, s az interneten keresztül osztják majd meg követőikkel élményeiket, tapasztalataikat. – Azt remélem, ezekkel a pillanatfelvételekkel energiát adunk majd az embereknek, akik itthonról követik figyelemmel kalandjainkat. Ezen kívül szerettünk volna még valamit mögé tenni a Föld körüli utunknak. Busák Peti barátommal ötletelve került szóba, hogy ültessünk minden országban – ahová megyünk –, egy fát. Azonnal megtetszett a gondolat, és kivitelezhetőnek tűnik: az első facsemeténk már meg is van, egy diófát viszünk magunkkal először, s Szerbiában ültetjük majd el.

A biciklis páros a Duna mentén indul útjára. Szerbia, Románia és Bulgária után az első nagyobb megállójuk Isztambulban lesz. Úgy tervezik két hetente állnak majd meg pihenni pár napra. Összesen 45 országot érintenek, s az első év a Kelet meghódításáról szól, a háborús övezetek kikerülésével. Mikor elérik a kontinenshatárt, kénytelenek lesznek hajóra vagy repülőre szállni, hogy eljuthassanak Ausztráliába, majd onnan az Amerikai Egyesült Államokba, és Dél-Amerikába. Ezután két opció van: vagy Írországban kötnek ki vagy Portugáliában. Azt mondják, nincs B-tervük, ha mégsem úgy történik, ahogy gondolták, majd alkalmazkodnak a „feltételekhez”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!