Közélet

2015.06.07. 13:30

Rabságban kell élniük: Patrícia és Noah hihetetlen kálváriája

Nehéz és veszélyes körülmények között kell élnie Nyíri-Kovács Patríciának és kisfiának Bora Bora szigetén. Patrícia apja, dr. Nyíri Iván a hét elején figyelemfelhívó éhségsztrájkba kezdett.

Juhász Henrietta

Tulajdonaként kezeli kisfiát és erőszakosan bánik a feleségével az a koreai származású, befolyásos pénzügyi szakember, akinek köszönhetően Nyíri-Kovács Patrícia és a kis Noah Bora Borán rekedt. Patrícia apja, a korábban független jelöltként egri polgármesteri címért induló dr. Nyíri Iván kedden éhségsztrájkba kezdett a francia követség épülete előtt. Azt mondja, jól bírja erővel, nem fogja feladni: addig küzd, amíg valaki nem lép a lánya ügyében.

Kíváncsiak voltunk, miért most döntött úgy Nyíri Iván, hogy sztrájkkal próbál segíteni kint rekedt családtagjain.

– A magyar Kúria magára hagyta őket a polinéziai hatóságokkal szemben. Francia Polinézia korrupt rendszere csapdát állított, amibe belekényszeríttették a lányomat – nyilatkozta. Bora Bora viszontagságos körülményeiről elmondta: egyebek között gyermekorvos, kórház, európai oktatási intézmény és megfelelő munka nélkül kell a túlélésért küzdenie a lányának és unokájának.

– Szúnyogok, patkányok, kóbor kutyák, a ház helyiségeit is elfoglaló rákok és ellenszer nélküli súlyos betegségek között kell élniük, ami elfogadhatatlan – fogalmazott. Arról, hogy miért éppen a francia követségnek nyújtott át bizonyítékokat és miért a követség előtt folytat éhségsztrájkot, kifejtette: Franciaországot érdekeltté kell tenni a Polinéziában – Gaston Flosse elnök menesztését és korrupcióért négy börtönévre ítélését követően – még mindig fellelhető és családomat foglyul ejtő korrupció felszámolásában.

Patrícia és a férje között már a házasság elején, a terhesség alatt megromlott a kapcsolat, amikor azonban a nő válópert akart Európában benyújtani, férje megfosztotta őt minden ingóságától, beleértve a hivatalos iratait, a diplomáit és egyéb személyes holmijait, köztük az útleveleiktől is és ő nyújtott be hamisított lakhelyigazolások alapján  Polinéziában válókeresetet. Patrícia ragaszkodott a magyarországi válóperhez, a kinti eljárás pedig – a hamis lakcímigazolások felfedezése és hivatalos hatóság általi visszavonása ellenére is – folytatódik, illetve negyedik éve húzódik. Az itthon tett lépéseket 2014-ben a Fővárosi Bíróság elutasította, a múlt héten pedig a Kúria ezt helyben hagyta.

– A lányomat és az unokámat hamis papírok és kiutazási tilalom miatt tartják fogva. Amikor csak tudjuk, meglátogatjuk őket, hiszen kint nincs senkijük. Nagyon rossz  lelki állapotban vannak. A kis unokám karácsonyra egy varázsgombot kért a Jézuskától, ami egészen hazáig repítheti őt. Az esti mese után mindig elmond egy imát is – vezetett be minket személyes élményeibe Nyíri Iván. Noah érezhetően fél az apjától, pedig a bírói határozat szerint minden második hetet vele kell töltenie.

– Amikor ott vagyok, minden erőmmel azért küzdök, hogy boldog pillanatokat szerezzek a családomnak. Sokat viccelődöm a kisfiúval, hogy próbáljam vele legalább egy parányit feledtetni a szörnyűségeket, amikben élnie kell – mesélte.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Noah sírva int búcsút hazatérő nagyszüleitől, szeretne végre teljes és boldog életet élni
[/caption]

Arra a kérdésünkre, hogy meddig tervez a nagykövetség előtt maradni, elmondta, amíg legalább azt el sikerül érnie, hogy a francia diplomácia felfigyeljen a hihetetlen jogi csapdára, igazságtalanságra és párbeszéd indul a minisztériumok között. Lelkiekben erősítik a barátok, ismerősök és a fővárosi utcákon sétáló járókelők, akik együtt éreznek, támogatják és vele együtt hisznek abban, hogy Patrícia és Noah hamarosan hazatérhetnek.

Csapdában a kisgyermek és az édesanyja

Nyíri Iván véleménye szerint Patrícia férje közokirat-hamisítást követett el: lánya akarata ellenére polinéziai lakhelyre jelentette be őket. A gyermek-elhelyezési perben úgy döntöttek, a kisfiúnak egy hetet édesanyjával kell töltenie, a következőt pedig az apjánál. A felek nem tartják a kapcsolatot egymással, de Patrícia egy korábbi nyilatkozatából is érezhető, a kisfiú nem szeret édesapjával lenni. A félresikerült házasság áldozatain már csak állami beavatkozással lehet segíteni. Nyíri Iván köszönetét fejezte ki a Külügyminisztériumnak az eddig tett lépésekért. A gyermek-elhelyezési ügy következő tárgyalása a jövő héten lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!