Közélet

2015.06.11. 18:35

Elindult Föld körüli útjára az egri biciklis

Barátai, követői és a média képviselőinek társaságában pattant fel új, földkerülő kerékpárja nyergébe Szabó Ádám Szalag. Az indulás előtt beszélgettünk vele szerdán reggel.

Szomszéd Eszter

– Azt hiszem, életem eddigi legnehezebb napja volt a tegnapi – mesélte Ádám pár perccel indulása előtt kérdésünkre a Dobó téri rajt helyszínén. – Elköszöntem a családtagjaimtól és közelebbi barátaimtól, és nagyon nehéz pillanatokon vagyok túl azzal, hogy tudom, mostantól legalább két évig nem látom őket személyesen. Abban viszont biztos vagyok, hogy amint úton leszek, ez a most még nyomasztó érzés elmúlik, vagy legalábbis halványul majd. Tudom, hogy nem veszítjük el egymást szem elől. 

Mint arról korábban beszámoltunk, az egri Szabó Ádám tavaly Európát biciklizte körbe, s most azt vette a fejébe, hogy partnerével, a baji származású Illés Adorjánnal a Föld megkerülésére vállalkoznak. A sors úgy hozta, hogy jelen pillanatban mindkettejüknek adottak a feltételek egy ilyen vállalkozáshoz, ezért bőszen elkezdték előkészíteni a kalandjukat. Mostanra úgy áll a dolog, hogy három hónapnyi szervezés után útra kelnek. Szerdán reggel Ádám a Dobó térről indult el a nagy utazásra, s első úticélja pedig Budapest volt, ahol még két napot eltöltenek, mivel a pakisztáni és iráni vízumot fel kell venniük a nagykövetségeken. Az „igazi” indulás szombat hajnalban esedékes. A Duna mentén Szerbia és Törökország felé veszik az irányt, ebben az évben a Kelet meghódítására készülnek.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Az egri rajt. FOTÓ: LÉNÁRT MÁRTON
[/caption]

Az egri rajtra több barátja is elkísérte, sőt többen vele is tartottak pár kilométer erejéig. Kerékpárra ugyan nem pattant, de egy nagy öleléssel kívánt jó utat Ádámnak Farsang Attila is, aki elmondta: legalább tíz éve ismeri már a nagy kalandorunkat.

– Szóhoz sem jutottunk, mikor elmondta, mire készül, és értetlenül is álltunk az ötlet előtt, de nagyon-nagyon drukkolunk neki és figyelemmel követjük majd az útját az interneten. Támogatjuk őt mindenben – mondta a jóbarát.

A kerékpár, amit egy csepeli üzlet bocsátott a nagy utazók rendelkezésére, az interjúk idejére az árnyékban pihent, csomagokkal, és egy diófa-csemetével megpakolva. Tudniillik, Ádámék szerettek volna még valamit mögé tenni a Föld körüli útjuknak: minden országban – ahová mennek –, egy fát ültetnek el, és ennek a sorozatnak az első szereplője az a fácska, amit Ádám a bátyjáék kertjében álló vén diófa mellől ásott ki, és Szerbiában talál majd új táptalajra.

– Ez egy nagyon speciális bicikli – magyarázta Ádám az érdeklődőknek a kerékpárra mutatva. – Egy gyárilag összerakott, díjnyertes gép, ami nemcsak számunkra, de általánosan véve is a kerékpározás jövője. Acélvázas, az „agyváltója” 18 fokozatú, amit carbon szíjjal lehet meghajtani.

Az alap világjáró követelményeknek megfelelően a legjobb csomagtartókkal van felszerelve és az első agydinamó sem hiányzik róla, amit egy átalakító segítségével folytonos áramforrássá varázsolhatunk, így menet közben egy USB kimeneten tölthetjük majd a kütyüjeinket, amik segítsége nélkül sem a blogunk írását, sem a navigációt nem lehetne egyszerűen megoldani. Sőt, már neve is van a kis barátomnak, hiszen most legalább két évig vele leszek a legszorosabb kapcsolatban: Mighty Voyager lett a becsületes neve – mondta.

Mit csomagol be egy férfi az utazásra?

Természetesen megkérdeztük, melyek azok a dolgok, amiket becsomagolt a világjáró-pakkba Szalag. Mint megtudtuk: a hátsó csomagtartókban vannak a ruhái, amik közé néhány téli holmit is bepakolt, felkészülve a viszontagságosabb helyzetekre is. Az első kerék feletti tárolókban van a konyha, vagyis a főző felszerelés és az élelem. Külön pozitívum, hogy rengeteg folyadék is befér a fakkokba. A legelső tartóban az „iroda” található, amiben a kütyüjeiket, telefonokat, fényképezőgépet, laptopot, valamint az iratokat tárolják. Miután Ádám ezeket elárulta, felült Mighty Voyagerre, és így szólt: „Gyerekek, majd jövök!” Mi pedig azt, hogy várunk vissza!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!