Közélet

2015.06.18. 19:05

Milyen járművel lehet a leggyorsabban Eger központjába jutni?

Elhatároztuk, felmérjük, hogy a város sarkalatos és a központtól távol eső pontjairól milyen gyorsan lehet beérni a különféle járművekkel most, hogy beköszöntött a vakáció.

Munkatársainktól

Gyalog, biciklivel, helyijárattal vagy éppen autóval? Vajon melyikkel a leggyorsabb vagy éppen legjobb közlekedni a megyeszékhelyen?

Elsőként helyijáratra szállunk, a Tihaméri városrészről indulunk. Bár minimum négyféle járattal bejuthatunk a belvárosba, abból csak kettő közlekedik hétköznap negyedóránként. A hét keddi napját vettük mintának, amit azonban hozzá kell tenni, hogy a felszállók átlagéletkora az elmúlt napokhoz képest jelentősen megváltozott: véget ért az iskolaidő. Már jóval egy héttel ezelőtt hallhattuk a járatokon közlekedve az idősebb utasok véleményét: „hála istennek nemsokára kevesebben lesznek a buszon”.

Bár fiatalokkal alig találkozunk, a Tihaméri városrész felől érkező járaton a Kertész út közepén felszállók száma nem csökkent. Kedd reggel szinte ugyanannyian szállak ott fel, ezzel tartva a megszokott menetidőt. A belváros felé haladva felszálló már alig akad, a Líceumnál leszáll egy nagyobb tömeg. A helyijárat útját nem sok „tényező” fékezi, nem tapasztalunk dugót. Mi a buszpályaudvarnál szállunk le, így a város egyik széléről valamivel több, mint tíz perc alatt sikerült bejutnunk.

[caption id="" align="alignleft" width="431"] Elsőként helyijáratra szálltunk Fotó: Berán Dániel
[/caption]

Egyébként  tapasztalataink szerint a belvárosból a Tihamér felé közlekedő járatokon délután van a legnagyobb tömeg és nagyjából 16 óra körül tapasztalhatunk egy kisebb dugót az uszoda környékén.

Pétert a megyeszékhely Csebokszári lakótelepén él, és az egyik Kistályai úton lévő cégnél dolgozik. Nap mint nap kerékpárral jár-kel a városban, ő is segített a tesztünkben.

– Kerékpárral közlekedni Egerben picit olyan, mint először együtt élni valakivel – lehetne jó, de mégsem mindig az – fogalmazott a 33 éves fiatalember. – Sajnos rengeteg helyet csak a járdán vagy szemben forgalommal lehet megközelíteni, és több olyan pont is van, ami egyáltalán nem biztonságos, még a terepet jól ismerve sem. Az autósok előszeretettel szorítanak le és okkal haragszanak a biciklisekre, mert sokak számára a KRESZ alapismerete is csak délibábos álom. Mivel a melóban van tároló, így a parkolásommal sincs gond. Hétvégén, amikor buszok ritkábban járnak, egyértelműen nagyobb szabadságot biztosít – foglalta össze tapasztalatait az egri Péter.

Aztán újra járművet váltunk, s kiderül, az autós közlekedés sem rejteget túl sok nehézséget a külvárosból a buszpályaudvar, Bazilika jelentette központba jutáshoz.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Kollégánk, Sike Károly autóval hajt be reggelenként az egri belvárosba. A közlekedésről általában kedvezőek a tapasztalatai Fotó: Korsós Viktor
[/caption]

A reggeli „csúcsban" az Északi városrészből érkezőknek kevesebb mint tíz perc is elegendő beérni a munkahelyre. Sőt, egy kellemes zöldhullámot kifogva akár bő öt perc alatt is célba érhetünk. A forgalom a 8–9 órás időszakban mérsékelt, de a legtöbb nagyvároshoz hasonlóan a 16 óra utáni megnövekedett forgalom persze már több türelmet igényel.

Pro és kontra

– A buszozásnál mindenképpen jobb lehetőségnek tartom a bringázást, amíg az időjárás megengedi. Nincs elviselhetetlen tömegnyomor, arcomba köhögő utasok, időben pedig körülbelül ugyanannyi, de olyan is előfordult már, hogy biciklivel gyorsabb volt – osztatta meg véleményét velünk Péter.

– A kétkerekű járműveinket leparkolni nem mindig egyszerű, sokszor táblákhoz, lámpaoszlopokhoz kell őket kötözni. Legrosszabb esetben is 20 perc alatt beérek a munkahelyemre – árulta el a biciklivel közlekedő tesztelőnk, aki azért hozzátette: az autósok gyakran szorítják le az úton közlekedő bicikliseket, mert sok bringás nincs egészen tisztában a KRESZ szabályaival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!