Közélet

2015.10.16. 17:05

Megszületett az Új Akropolisz

Létezik egy csendes, serény kis egyesület, amelynek tagjai napról napra megtapasztalják: „Ha te változol, minden változik.” Ez a mottója a Törvényház úti lakóház földszinti részén működő Új Akropolisz Kulturális Közhasznú Egyesületnek. A lakás barátságos kis helyiségeiben minden megtalálható, ami a filozófia szépségét és örömét hirdeti.

Barta Katalin

Fotó: Daniel Beran

A tágas nappali helyiség egyik falán Konfuciusz, Szókratész, Platón, Seneca, Marcus Aurelius és számos zseniális gondolkodó életéről, tanításairól szóló nagyméretű tablók vonzzák a tekintetet, a másik falon nagy kultúrákat idéző jelképek, szimbolikus tárgyak, díszítő elemek sorakoznak. A szomszédos szobában ezer kötetből álló, remekül válogatott kis könyvtár csábít olvasásra.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Az egri egyesület tagjai mindannyian útkeresők. Tudásukkal egymást emelik, segítik, s az egymásban szunnyadó képességeket megpróbálják szépen lassan feléleszteni. FOTÓ: BERÁN DÁNIEL
[/caption]

Hűvös októberi estén kukkantottunk be a különleges kis helyre, ahol egy forró, gőzölgő gyógytea mellett beszélgettünk néhány alapító taggal: Kassai Zitával, az egyesület egri központjának vezetőjével, Rigó István tanuló természetgyógyásszal (lapunk rendszeres tanácsadója), valamint Rausz Rita elkötelezett környezetvédővel. Kiderült, hogy az öt éve Egerben is megalakult szervezetnek jelenleg 15 állandó tagja van, akik folyamatosan bővülő, nyitott szellemi családot alkotnak. Végzettségük, foglalkozásuk szerint az élet legkülönbözőbb területein állnak helyt. Akad közöttük villanyszerelő, mérnök, közgazdász. Egy valami közös bennük: mint minden ember, ők is útkeresők.

A legfontosabb kérdésekre szeretnének választ lelni, kik vagyunk, honnan, hová tartunk, mi dolgunk a világban és kik lehetnek ezen az úton a segítőink?
A nagy többségtől talán abban különböznek, hogy ők az átlagosnál kitartóbban keresik a válaszokat és igyekeznek az életüket úgy élni, hogy a nagy filozófusok eszméit, gondolatait megismerve a gyakorlati életben próbálják kamatoztatni ezt a tudást. Kassai Zitától megtudjuk, hogy Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola nemzetközi, minden politikai, vallási és gazdasági befolyástól mentes közhasznú kulturális egyesület, amely 1957-ben alakult meg Buenos Airesben, és azóta világszintű filozófiai mozgalommá nőtte ki magát. Magyarországon 1986 óta működik. Küldetésüknek tekintik, hogy terjesszék a világban a filozófiai életmódot. Alapelveik a testvériség, a tudás és a fejlődés.

Zita egyetemista korában Budapesten csatlakozott a csapathoz, s 2010-ben Egerbe költözve döntött úgy, hogy megalapítja a kultúrműhely egri fíliáját. Azóta számos filozófiai kurzust szervezett és vezetett, a tagokkal együtt nyilvános előadásokra, filmvetítésekre, kiállításokra, táborozásra, közös gondolkodásra hívták a filozófia iránt érdeklődőket.

István is öt éve költözött Egerbe és boldog volt, amikor rálelt az egyesületre. Mondja, minden vágya volt egy olyan közösség tagjaként élni, dolgozni, akik tudásukkal egymást emelik, segítik, s az egymásban szunnyadó képességeket megpróbálják szépen lassan feléleszteni, kibontakoztatni. Mindezt sok empátiával, egymást építő, gyarapító tudással, okos, játékos elemeket beiktatva.  Így a hiteles válaszok is megérkeznek.

Az etikai és szellemi kincsek megőrzése a cél

Beszélgetőtársaim a kérdésre, hogy hol tartanak a fejlődésben, mosolyogva válaszolnak: – Tudjuk, honnan, hová tartunk és azt is, hogy jó úton járunk. Azt is állítják, hogy az emberek sokan és sokféleképp keresik a boldogsághoz vezető utat, ám a megvilágosodáshoz, az értékes élethez vezető kulcsokat nem lehet egy-két napos gyorstalpaló tanfolyamokon elsajátítani. Hosszú, véget nem érő, közös tanulási folyamat, sok gyakorlás eredménye a kiegyensúlyozott, derűs élet, amelyben az ősök tudása mindig megbízható iránytűnek bizonyul. Kitióni Zénonnal együtt vallják: „Ami összeköt, fontosabb annál, mint ami szétválaszt.”

Rita három éve catlakozott a csapathoz. Meséli, fiatalabb éveiben nagyon fontos volt számára az élet nagy kérdéseire válaszokat lelni, önmagát jobban megismerni, ám csupán évek múlva akadt rá az egyesületre, ahol úgy közelítették meg ezeket a kérdéseket, hogy egyre jobban magára talál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!