Közélet

2015.11.20. 14:00

Megújuló advent

Fénytengerbe borult az egri Kossuth Lajos utca. A megyeszékhelyen túl Gyöngyösön és Hatvanban is lázasan készülődnek az idei adventi időszakra.

I. A., M. A.

Gyöngyösön a tíz esztendeje használt fénydekorációt fényfüzérek és kandeláberdíszek váltják fel, amelyek szebbé teszik a város díszvilágítását. Egerben és Hatvanban a hagyományos adventi program új elemekkel bővül: egy téliesített körhintával.

Egerben az Advent a városi önkormányzat, az EVAT, a városgondozás és az Egri Kulturális és Művészeti Központ, valamint egri vállalkozások közreműködésében szerveződik. Martonné Adler Ildikó egri alpolgármester elmondta: a város rehabilitációja során gyönyörű összefüggő térrendszer alakult ki, amelyet nem mindegy, hogy miként díszítenek fel. A Végvári vitézek terén például új elemként fog megjelenni a fényfestés.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Közeleg az advent Fotó: Szőke Péter
[/caption]

– November 23-án délelőtt érkezik a Dobó térre a karácsonyfa, amelyet új koncepció szerint helyeznek el, s a színpadot is azért tettük át, hogy ne takarjunk ki egyetlen értékes épületet sem – nyilatkozta Martonné Adler Ildikó.

A Katona, a Dobó és a Gárdonyi téren harminc faházat állítanak fel, amelyek 80 százalékát a korábbi árusok fogják lakni, s november 27-én megkezdik munkájukat. Újdonságként jelenik meg a Dobó téren egy téliesített kézi hajtású körhinta. A megyeszékhelyen az érdeklődőket megújuló programokkal várják, amelyekről Kovács Katalin, a Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház vezetője beszélt.

–  Az egri adventi programok idén négy tematika köré szerveződnek. Az első hét az art jegyében zajlik, a második a népi hagyományokra épül, a harmadik a jazz stílusát, az utolsó a klasszikus polgári karácsonyt idézi – mesélte Kovács Katalin.

Gyöngyösön egy hónapon át tart az adventi rendezvénysorozat, november 29-én az első gyertyagyújtással kezdődik, amelyet színes ünnepi műsor kísér. Mindenki karácsonyfáját, a Hanisz téren álló mamutfenyőt idén a Jeruzsálem Úti Tagóvoda növendékei díszítik fel december 4-én, majd másnap a Mikulás is megérkezik a Fő térre. A város ünnepi fényei is megújulnak: fényfüzérek és kandeláberdíszek váltják fel a tíz éve használt fénydekorációt, de a régi fényeket is felhasználják, így szebbé válik a város díszvilágítása és a szokásosnál több utca lesz majd kivilágítva az ünnepi időszakban. A díszvilágítás fényei november 29-én, advent első vasárnapján gyúlnak ki.

Hatvanban a téli rendezvénysorozat november 27-én indul, a jégpálya ünnepélyes megnyitója november 28-án lesz az Art on Blades jégrevüjével és az Irigy Hónaljmirigy koncertjével, a főtéren felállítanak egy gyermekkörhintát. Adventi gyertyagyújtással, játszóházzal, kézműves kiállítással és vásárral, oktatási, nevelési intézmények műsoraival, karácsonyi labdarúgó kupa megrendezésével várják az érdeklődőket.

Adventre készülnek a múzeumban is

A Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumban is már az adventi időszakra készülődnek. Az intézmény a napokban felhívást tett közzé Adventi Vadász Kalendárium elkészítésére. A vadászat iránt érdeklődők figyelmét hívják fel arra, hogy ha valakinek van valamilyen különleges története, írása a vadászatról vagy a Kárpát-medence valamelyik vadfajáról, akkor azt november 27-ig küldje el a múzeumba. Az érdekességet tartalmazó írás szakmai elbírálást követően akár meg is jelenhet az Adventi Vadász Kalendáriumban, amely az adventi időszakban minden nap ingyenesen megtekinthető lesz a kastély Lovagtermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!