Közélet

2015.11.24. 15:06

Devizahitelek: terítéken a jogalkalmazás

Országos szakmai tanácskozást szervezett az Egri Törvényszék Hogyan tovább a devizahiteles perekben? címmel.

S. S.

A mintegy hatvan résztvevő között voltak a Kúria szaktanácsának elnöke, főtanácsadója, az ország több ítélőtáblájának, törvényszékének civilisztikai kollégiumvezetői, helyetteseik, valamint az ilyen típusú ügyekben ítélkező ítélőtáblai, törvényszéki tanácselnökök és első fokon eljáró törvényszéki és járásbírósági bírák.

A szakmai programot dr. Tőzsér Lajos, kollégiumvezető nyitotta meg, majd dr. Oltai­Kovács Krisztina (Egri Törvényszék) és dr. Gulyás István, a Hatvani Járásbíróság bírái tartottak előadást. Ezt követően a munka szekcióüléseken folytatódott.

A joggyakorlatot jelenleg – az új törvényi rendelkezésekre is tekintettel – elsősorban az foglalkoztatja, hogy az érvénytelenség mely jogkövetkezményét és hogyan lehet alkalmazni. Külön vita tárgyát képezte, hogy a devizahitelek adósai milyen érvénytelenségi okra hivatkozva és hogyan terjeszthetik elő kérelmeiket és azok alapján a bíróság – amennyiben a szerződés érvénytelenségét megállapítja – miként rendezheti a felek jogviszonyát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!