Közélet

2016.01.03. 08:40

Már lehet jelentkezni a felsőoktatási intézményekbe

Kezdetét vette a 2016-os általános felsőoktatási felvételi eljárás, várhatóan július 26-án hirdetnek ponthatárokat.

mti.hu

Már lehet jelentkezni a szeptemberben induló alap-, osztatlan mester- és mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre - tájékoztatta az Educatio Kft. az MTI-t.

Közölték: a felsőoktatási felvételi eljárással kapcsolatos hivatalos információkról és az intézmények által meghirdetett képzésekről a jelentkezők a www.felvi.hu oldalon közzétett Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban olvashatnak. 

<hridetes>

Az online tájékoztató tartalmazza a meghirdetéseket, az aktuális szabályokat, a pontszámítási módszereket és egyéb, az érvényes jelentkezéshez szükséges tudnivalókat. A tájékoztató január végéig várhatóan frissül a hivatalos kiegészítéssel, amely tartalmazza a megjelenés után történt esetleges változásokat.

A jelentkezők 2015. december 23. és 2016. február 15. között kizárólag a www.felvi.hu honlapról elérhető E-felvételi rendszeren keresztül nyújthatják be jelentkezésüket - olvasható a közleményben. Hozzátették: az E-felvételi használatához első lépésként regisztrálni kell a www.felvi.hu oldalon. A végleges jelentkezéseket legkésőbb 2016. február 15-én éjfélig kell rögzíteni. A jelentkezés hitelesítésének határideje 2016. február 23., hitelesíteni legegyszerűbben az Ügyfélkapun keresztül lehet.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a felvételizők legfeljebb 6 helyet jelölhetnek meg, hármat díjmentesen, további háromért pedig egyenként 2-2 ezer forint kiegészítő díjat kell fizetniük jelentkezéskor.

Közölték: a pontszámítás alapképzésen, osztatlan képzésen és felsőoktatási szakképzésen 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok (maximum 400 pont) mellé különböző jogcímeken maximum 100 többletpont kapható. Mesterképzéseken a jelentkezők maximum 100 pontot szerezhetnek, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg, és teszik közzé a www.felvi.hu Egyetemek, főiskolák oldalain a meghirdetett képzések mellett. A jogszabályi minimum ponthatár idén változatlan: az alap- és osztatlan mesterképzések esetében 280, felsőoktatási szakképzéseknél 240, mesterképzések esetében pedig 50 pont.

A ponthatárokat várhatóan 2016. július 26-án hirdetik ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!