Kultúra

2016.01.07. 16:30

Itt a farsang idény - Programok megyénkben

Beköszöntött a farsangi időszak, ami vízkereszttől hamvazószerdáig tart, sok helyen őrzik az elődök teremtette hagyományokat.

Verebélyi Márta

Ugyan az eredetileg nagy hagyományokkal rendelkező ünneplés napjainkra kissé megkopott, még mindig akadnak települések, intézmények, ahol farsangi mulatságokat, bálokat rendeznek.

Felmenőink bizonyára sokat tudnának mesélni a farsangi mulatságokról. Dr. Petercsák Tivadar néprajzkutató a portálunknakb elmondta, a farsang jelentősége, hogy a vízkereszttől húshagyókeddig vagy hamvazószerdáig tartó időszakban, a nagyböjt kezdetéig nagy mulatozásokat, lakmározásokat tartanak. A farsang farkán, azaz a húshagyókedd előtti napokban zabáló vagy torkos csütörtököt rendeznek, hogy a böjti szezon előtt még ehessenek az emberek egy jót. Megtudtuk továbbá, hogy a farsang lényege a tél és a tavasz váltása.



Olvasóinknak összegyűjtöttünk az idei megyei rendezvények közül néhányat. Egerben a Kultúrházak éjjel-nappal program keretében a Néptáncosok batyus bálját tartják a Bartakovics Béla Közösségi Házban február 6-án, szombaton 19 órától. A mulatságon különféle táncrendek lépnek fel. A talpalávalót a Gajdos Zenekar szolgáltatja, a bált Bécsi Gyula Príma díjas táncoktató vezeti.

Szintén február 6-án a megyeszékhelyen farsangi ünnepséget rendeznek a Forráspont Lakossági Információs és Szolgáltatói Irodában: 10 órától 13 óráig kézműves játszóházon vehetnek részt az érdeklődők, 16 és 20 óra között batyus mulatságot szerveznek.

Gyöngyösön február 6-án a GYÖNGYÖK Mátra Művelődési Központban jótékonysági városbált rendeznek, amellyel a Gyöngyösi Diákokért Közalapítványt támogatják. Az esten közreműködik a Grácia Hegedűtrió, a muzsikáért a Deme Trió lesz a felelős. Argentin tangóval hívnak táncba Sámoly Viktória és Lovák István táncosok.

Egerszóláton az Egerszólátért Alapítvány február 6-án 17 órától jótékonysági bált szervez a helyi közösségi házban. A szervezők jelmezes felvonulással és tombolasorsolással várják a résztvevőket, a zenét a Silver Moon szolgáltatja. Bata Róbertné képviselő, a rendezvény szervezője elmondta: helyi vállalkozók, helyi, egri és Eger környéki borászok támogatják a rendezvényt és az alapítványt.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Parádsasváron még ma is ünneplik a régi farsangi hagyományt, az asszonyfarsangot Fotó: MW
[/caption]

Hevesen február 27-én 14 órától városi farsangi jelmezbemutatóval kedveskednek az érdeklődőknek a művelődési központban. Fülöp Mártától, a Hevesi Kulturális Központ igazgatójától megtudtuk, Valentin-napi jótékonysági bált is szerveznek február 13-án 19 órától a központban, s a 2013-ban alakult hevesi mazsorettcsoportot támogatják. Az intézményvezető tudatta: január 30-án 10 órától a művelődési központban farsangi játszóházat is szerveznek.

Bélapátfalván február 6-án a helyi művelődési házban a hagyományőrző téltemető mulatságot tartják meg. Mint Nagy Gyöngyvér, a Bélapátfalvai Művelődési Ház és Könyvtár vezetője közölte, gólyalábasokkal, játszóházzal, kiszebáb-készítéssel és -égetéssel, télűzéssel, toborzással, táncházzal és forró teával várják a megjelenteket.

Novajon február 6-án reggel 6 órától disznóvágással kezdődik a program, majd 11 órától jelmezes felvonulással, reméléssel, végül bállal folytatódik.
Parádsasváron február 6-án 10 órától idén is megrendezik az asszonyfarsangot a település utcáin, jelmezes felvonulással és bállal várják a látogatókat.

Fontosak a helyi hagyományok

Dr. Petercsák Tivadar néprajzkutató kiemelte: fontos a helyi hagyományok felújítása, s van, ahol ezt megteszik. Novajon megtartják a remélést, amely során férfiak betérnek a házakba, szalonnát, tojást, kolbászt gyűjtenek, s a lányok arcát termékenység-varázslás gyanánt bekormozzák, hogy férjhez menjenek és egészséges gyermeket szüljenek. Emellett Parádsasváron asszonyfarsangot rendeznek, ez egy szlovák hagyomány: nők öltöznek be, s fontos szerepe van a nagy, jelmezes borotválónak, aki férfiak arcszőrzetét távolítja el – tudtuk meg a szakembertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!