Közélet

2016.01.26. 17:14

Még többet láthatnak az ultrahangos vizsgálatnál

Egy, a korábbinál nagyobb felbontású képet adó, új ultrahangkészüléket és két új ultrahang fejet helyeztek üzembe a napokban a megyeszékhelyen a Markhot Ferenc Kórházban.

G. R.

A készüléket a rendelőintézetben használják, ahol a vizsgálatok kétharmadát – évente legalább nyolcezret – várandós kismamákon végzik. Dr. Hernádi László osztályvezető főorvos hangsúlyozta: a csúcsminőségű képalkotógépek a kórház több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező szonográfusainak tudásával együtt igazán érték.

A most beszerzett új ultrahang készüléket és két ultrahang fejet 18 millió forintból vásárolták egy európai uniós pályázat keretében – hangzott el azon a hétfői kórházi tájékoztatón, ahol meg is mutatták az új készülékeket működés közben. Az intézmény 2010-ben nyerte el a Baba-Barát Kórház címet, amelyet meg is újított, mondta el dr. Tóth Ildikó megbízott főigazgató.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Fotó: Korsós Viktor
[/caption]


A szülészeti-nőgyógyászati osztályon évente átlagosan 1450-1500 gyermek születik, országosan is elismert ultrahang laboratóriummal rendelkeznek. Ennek betegforgalma meghaladja az évi 12 ezret. Ezt már dr. Hernádi László, az osztályt vezető főorvos osztotta meg. Tőle tudtuk meg azt is, hogy az új, a réginél  pontosabb képet adó ultrahang készülékkel végzik ezentúl a szűrővizsgálatokat.
A szülőszoba és az osztály ambulanciája a hordozható UH készülékéhez kapott két ultrahang fejet, a szülőszobai, műtői és ambuláns ügyeleti betegellátásra. A hordozható készülék előnye abban van, hogy minden helyzetben gyorsan rendelkezésre áll: legyen az ügyeleti ambuláns vizsgálat, szülőszobai felvétel, a magzat ellenőrzése a vajúdás alatt, más osztályon fekvő nőbeteg helyszíni konzíliuma, nőgyógyászati kisműtétek biztonságos ellenőrzése. Az osztályon egyébként egy 4D-s felvételeket is készítő ultrahang berendezés szintén a betegek szolgálatában áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!