Közélet

2016.02.05. 11:20

Középpontban a farsang

Ünnepre hívják az ország kultúrházait: már több mint száz helyszínen, több száz programmal várják az érdeklődőket. Heves megye is kiveszi a részét a programkínálatból.

Juhász Henrietta

Fotó: Daniel Beran

Civil kezdeményezésből született, majd országos eseménysorozattá nőtte ki magát, idén már tizedik évfordulóját ünnepli a Kultúrházak Éjjel-Nappal rendezvénysorozat. A háromnapos, február 5-7. közötti programokon a felnőtteket és a gyermekeket egyaránt megszólítják szerte az országban, így Heves megyében is. Idén tematikával is készültek a főszervezők: a középpontban az élőzene áll.

A program budapesti sajtótájékoztatóján dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára kiemelte, mennyire fontos napjainkban a településeken a kultúrházak szerepe: ott tartó erő is, akár fiatalok, akár az idősebbek számára. Ezért is rendkívül fontos, hogy minél több falubeli kultúrház csatlakozzon a rendezvénysorozathoz, hogy meghaladják a tavalyi 160 ezres látogatószámot. Összeállításunkból kiderül, mely városok, települések csatlakoztak eddig megyénkből, s milyen programokat kínálnak.

EGERBEN az Egri Kulturális és Művészeti Központ szervezésében két napon át öt programra várják az érdeklődőket. A Farsangi éjszakán a Bartakovics Béla Közösségi Házban Galla Miklós, Bebe, Kovács Áron, Rácz Kati szórakoztatja a nézőket. Az előző évek hagyományaihoz híven ismét bemutatnak egy Gonda László által szerkesztett, vadászok kezdeményezte élőzenés szórakoztató műsort. Ismert és kedvelt helyi emberekkel mulathatnak azok, akik nem hagyják ki a programot. A Digiporámán, szintén a Közösségi Házban, a Heves Megyei Fotóklub képeiből nyílik kiállítás. Február 6-án a Forrás Gyermek és Ifjúsági Házban a XX. Országos Mesevetélkedőn gyűlnek egybe a megye kisiskolásai. Ugyanezen a napon a Forráspont LISZI-ben kézműves játszóházra és batyus jelmezbálra invitálják a vendégeket. A programok zárásaként a Bartakovics Béla Közösségi Házban február 6-án, szombat este a néptáncosok batyus báljára készülnek, a Gajdos zenekar és Bécsi Gyula részvételével.

EGERSZALÓKON pénteken családi farsang lesz az Egyházközség szervezésében, szombaton farsangi kézműves játszóház, kiszebábégetés, népi játékok és táncház a Tekergő zenekar közreműködésével.

GYÖNGYÖSÖN a GYÖNGYÖK Mátra Művelődési Központban a Szempont Fotókörnek nyílik kiállítása február 5-én. A Párhuzamok című tárlat február 26-ig látogatható. A Vachott Sándor Könyvtárban szintén február 5-én, Herman Lipót grafikáiból nyílik kiállítás – ezzel az érdeklődők megismerhetik a művész ezen arcát is.

GYÖNGYÖSOROSZI sem lesz híján a rendezvényeknek: a programsorozat első napján, pénteken a fiataloknak kedveznek, az IKSZT nagytermében filmvetítésre várják őket, az általuk megválasztott filmet tekinthetik majd meg. Ugyanitt szombaton 14 órától farsangi álarcokat, illetve 15 órától az oroszi Női Klub tagjai segítségével, hagyományos farsangi fánkot is készíthetnek.

NAGYRÉDÉN a Művelődési Házban péntek este az általános iskola felső tagozatos diákjai szórakoztatják a nézőket a farsangi bálon, szombaton ugyanitt 14 órától a legkisebbek is belebújhatnak jelmezeikbe és bemutathatják, mivel készültek.

NOSZVAJON február 6-án az IKTSZ épületében 11 órától Wass Albertre emlékeznek, felolvasást szerveznek a műveiből. A felnőtteknek kedvezve dr. Kocsis Ildikótól tájékozódhatnak arról, hogyan érhető el az ideális testsúly. A legkisebbeket 15 órától mesés játszóházra várják, este társasjátékozhatnak a fiatalok.

NOVAJ is csatlakozott a rendezvénysorozathoz az országszerte híres Reméléssel. Szombaton reggel hagyományos disznóvágással kezdik a napot, ezt követi a zenés felvonulás a falu utcáin, kormozással hirdetik a tavasz eljövetelét, elűzik a telet. Este a „cuháréra”, hajnalig tartó zenés mulatságra várnak szeretettel mindenkit.

MÁTRADERECSKÉN a MOFETTÁBAN pénteken 12 órától „A zene mindenkié” flashmobra készül a Cantus Agriensis Kórus.

ZAGYVASZÁNTÓN a Színjátszók kicsit másképp ünnepelnek: „Toborzást” szerveznek a Művelődési Házban szombaton 17 órától és vasárnap 9.30-tól.

Pályázattal színesítik a programkínálatot

A Kultúrházak Éjjel-Nappal keretén belül három pályázatot hirdettek a szervezők. A szakmai innovációs pályázatban olyan példaértékű gyakorlatok bemutatását várják, amelyek elősegíthetik az élőzene szerepének erősítését a művelődési intézményekben, míg a fotópályázatra a közművelődési intézmények programjain készült fotókkal bárki nevezhet. A „Ha az erősítő mesélni tudna” pályázatra olyan szinopszisokat várnak, amelyek a települések könnyűzenei múltjának feltárását és dokumentálást segítik elő. A pályázati kiírások az esemény hivatalos honlapján, a www.kulturhazak.hu oldalon olvashatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!