Közélet

2016.02.17. 19:46

Sok a beteg gyerek, tombol az influenza

Heves megyében nagyon magas az influenza aktivitás, a betegek nagyrésze gyermek korú.

heol.hu

Tombol az influenza Heves megyében a figyelőszolgálatban résztvevő praxisok jelentésén alapuló becslés szerint február 8. és február 14. között megyénkben az elmúlt héthez képest kb. 50 százalékkal többen, 3815-en fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Megbetegedéseket megyénk mindhárom járási hivatalához jelentettek. A legtöbb influenzaszerű megbetegedést az Egri és a Hatvani Járási Hivatal illetékességi területéről jelezték.

A 6. héten orvoshoz fordult betegek 30 százaléka a 14 éven felüliek közül került ki. A 14 éven aluliak közé tartozott a betegek 70 százaléka. A legérintettebb korosztály a 6-9 évesek illetve a 10-14 évesek voltak. 

 

Heves megyében az 6. héten nagyon magas volt az influenza aktivitás.
A 100 000 lakosra jutó orvoshoz forduló betegek száma meghaladta az 1222 főt és meghaladta a járványküszöb-értéket.

Heves megyében több kórházban is látogatási tilalmat rendeltek el, erről bővebben korábbi írásunkban olvashat.  
 
A szezonális influenza elleni védekezés jelenleg ismert leghatékonyabb eszköze a védőoltás, de nem elhanyagolható az aspecifikus védekezés sem.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Fotó: Europress/Thinkstock
[/caption] 

Csökkentheti a fertőzés kialakulását

- A legfontosabb, aki influenzaszerű tüneteket észlel magán, maradjon otthon és tartson távolságot másoktól, ezzel is védve őket a megfertőződéstől!
- Megfelelő higiéniai etikett alkalmazása köhögéskor, tüsszentéskor és orrfújásnál - használjunk eldobható papírzsebkendőt!
- A használt zsebkendőt azonnal helyezze a táskájába, vagy zárható szemeteszsákba!
- A gyakori meleg vizes – szappanos kézmosás jelentősen csökkenti nem csak az influenzával, hanem az egyéb kórokozókkal való fertőződés veszélyét is.
- Rendszeresen tisztítsuk meg a gyakran használt tárgyakat, a sok ember által megérintett felületeket (pl. asztal, számítógép billentyűzete, egere, telefon, távirányító, villanykapcsoló felülete, kilincs, WC-lehúzó stb.)!
- Zárt terekben gondoskodjunk a gyakori alapos szellőztetésről!
- Járvány esetén lehetőség szerint kerüljük a zsúfolt helyeket, különösen a zsúfolt zárt helyiségeket, a liftek használatát. Ha mód van rá, tartsunk nagyobb – minimum 1 méter – távolságot más személyektől.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!