Kék hírek, bulvár

2016.02.19. 12:14

Gabriella mundért szeretne ölteni

A Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Nyilvántartó Parancsnokság vezénylő zászlósa szerint a hivatásra nevelés fontos eleme a fiatalok katonasuliban történő felkészítése. Ez is elhangzott azon az eseményen, amit a minap a megyeszékhelyen tartottak a katonai hivatás iránt érdeklődőknek.

Szilvás István

Akár a divatbemutatók rivaldafényében is megállná a helyét ez a csinos, vörös hajú lány, de őt nem vonzza a manökenek élete. Balogh Gabriella ettől egészen eltérő világban álmodta meg a jövőjét: hivatásos katona akar lenni.

– Nem hirtelen döntés volt ez, állítólag már óvodás koromban azt emlegettem, hogy rendőr, vagy katona leszek – mondta a Wigner Jenő középiskola végzős diákja, aki később ízes seregbeli történetek
sorát hallotta a család férfi tagjaitól. – Ráadásul fiúk között nőttem fel, s ha nem fociztunk, akkor katonásdit játszottunk. Én voltam a mesterlövész.

Gabriella akkor tette meg az első komoly lépést a katonai hivatás felé, amikor felvételt nyert a Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola, Szakiskola és Kollégium katonai tagozatos osztályába.

– Az itt töltött négy év alatt fegyelmezett lettem, sokat tanultam, kemény kiképzésen, járőr- és honvédelmi versenyeken vettem részt: volt, hogy 15 kilométert meneteltem 15 kilós hátizsákkal a vállamon – meséli nagy átéléssel majdan a debreceni vagy a szolnoki harcoló alakulthoz szeretne kerülni.

Ezt a sajátos világot szemléletes példával érzékeltette Balog Sándor főtörzszászlós.
– Aki még soha nem volt szerelmes, semmit sem tud arról az érzésről. Aki nem kóstolt bele a katonaságba, az nem ismerheti azt az életformát, amivel az jár – vélekedett a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Nyilvántartó Parancsnokság vezénylő zászlósa, aki a hivatásra nevelés fontos elemeként jellemezte a fiatalok katonasuliban történő felkészítését. A 26 éve szolgáló altiszt azon az ünnepi eseményen beszélt minderről, amelyen a Wigner öt végzős katonai tagozatos növendéke – négy fiú és egy lány – adta be jelentkezési lapját a honvédség szentendrei altiszti akadémiájára.

– Ha sikerül bejutni, akkor három hónapos kiképzés vár ránk. Speciális felderítő szeretnék lenni, sokat kell majd tanulnom és fejlődnöm, hogy megvalósuljon ez az álmom – mondta a mezőkövesdi Karczagi Attila, aki most az érettségire, s az akadémiai felvételihez elengedhetetlen nyelvvizsgára készül.

Egerben is sikeres program a KatonaSuli

A Honvédelmi Minisztérium 2005-ben elindított KatonaSuli-programja a kezdeti időkben az utánpótlás biztosítását szolgálata. Azóta a programban résztvevő iskolák diákjain, szüleiken és pedagógusain

keresztül valós társadalmi igények alapján a hazafias és honvédelmi nevelés hatékony eszközévé vált. Az egri Wigner Jenő középiskolában – mint Busák István igazgató tájékoztatott –2011-ben indult a jelenleg immár négy osztályban folyó katonai tagozatos képzés, amelyben évente 0-15 növendék vesz részt. Az érdeklődő diákok húsz százaléka a lányok köréből kerül ki.

Mint az egri eseménynek helyt adó 5. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda vezetője, Holló István őrnagy elmondta, beosztottaival korábban a megye valamennyi középiskoláját felkeresték, s tájékoztatták az érdeklődő diákokat a katonai továbbtanulás lehetőségeiről. Közülük eddig tizenhárman döntöttek úgy, hogy az altiszti életpályát választják. Erről ezúttal Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylő zászlósa beszélt a wigneres diákoknak. Tudatta: 24 éve sorkatonaként vonult be az egri 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóaljhoz, ahol később továbbszolgáló, majd hivatásos állományba került. Az alakulat megszűnése után újabb feladatok következtek, mígnem a mostani, vezénylő zászlósi beosztásba került.

– A honvédség kiszámítható életpályát, ezen belül versenyképes fizetést, lakhatási támogatást, fokozatos előmenetelt kínál. Mindenki számára adott az élethosszig tartó tanulás lehetősége, én például az Egyesült Államokban végeztem el a vezénylő zászlósi akadémiát – sorolta a főtörzszászlós.

A beszélgetés után került sor arra az emlékezetes pillanatra, amikor Balogh Gabriella és osztálytársai a toborzóirodán átadták jelentkezési lapjukat Boldizsár Attila törzszászlósnak, aki az altiszti akadémiára
továbbítja majd azokat.

– Büszke vagyok rátok – indította ezután útnak képletesen katonasulis növendékeit Busák István, a szentendrei altiszti akadémiával a közelmúltban együttműködési megállapodást kötött Wigner Jenő
középiskola igazgatója.

keresztül valós társadalmi igények alapján a hazafias és honvédelmi nevelés hatékony eszközévé vált. Az egri Wigner Jenő középiskolában – mint Busák István igazgató tájékoztatott –2011-ben indult a jelenleg immár négy osztályban folyó katonai tagozatos képzés, amelyben évente 0-15 növendék vesz részt. Az érdeklődő diákok húsz százaléka a lányok köréből kerül ki. Kriston István vezénylő zászlós az Egerben töltött szolgálatáról is mesélt a fiataloknak -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!