Közélet

2016.03.07. 08:30

Mészáros Lőrinc? Orbán Ráhel? Vagy más? - Kié lesz a Saliris?

A sikertelen eladási kísérleteket követően Orbán Viktor környezetéből sejtették a potenciális vásárlókat. Egerszalókon örülnének, ha már lezárulna a felszámolás.

Tóth Balázs

Fotó: foto:Korsos Viktor - korsosviktor.hu

Mészáros Lőrinc? Orbán Ráhel? Esetleg valaki más? Egyelőre nem tudni, kié lesz az egerszalóki Saliris szálloda, minden esetre tavaly a felcsúti polgármestert és milliárdos vállalkozót, a 24.hu szerint mostanában pedig a miniszterelnök lányát, mint leendő tulajdonost, igaz, a cikkhez kapcsolódóan azután helyreigazítást is közölt a portál. Tavaly még arról a konstrukcióról szóltak a pletykák, hogy a turizmus iránt érdeklődő Orbán-lány csak vezetné a négycsillagos hotelt, a tulajdonos pedig a miniszterelnök jó barátja lenne. Éppenséggel bármi elképzelhető, hiszen akinek elegendő pénze van, most is szert tehet az egerszalóki komplexumra.

Kovács Csaba, a Szalók Holding Zrt. stratégiai felszámolásával megbízott Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta, a társaság vagyonát csak az Elektronikus Értékesítési Rendszeren keresztül lehet pályázaton értékesíteni. Célzott vevő tehát nem lehet, ott bárki ajánlatot tehet a szállodára, illetve a hozzá tartozó gyógyfürdőre, a rendszer hirdet győztest. Egyelőre viszont pályázati időpont nincs, hiszen két, a vagyont érintő per is folyamatban van.

Kérdésünkre, hogy ha valaki megvásárolja az egyik hitelező követelését, az esetleg pályázat nélkül, a többiekkel egyezséget kötve megvásárolhatja-e a szállodát, azt mondta, ez is előfordulhat. Arra, hogy ki vesz, ki ad el követelést, a felszámolónak nincs ráhatása, nem kell engedélyeztetni, csupán bejelenteni.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Az egerszalóki Saliris Resorttal kapcsolatban jelenleg számos pletyka kering országszerte. Ami igazán biztos, hogy egy maratoni hosszúságú felszámolás semmiképpen nem jönne jól. Fotó: Korsós Viktor
[/caption]

Nagy László, a cég kijelölt felszámoló-biztosa felidézte, hogy háromféleképpen zárulhat a Saliris sorsa. Az első változat, hogy elektronikus rendszeren értékesítik, kifizetnek minden hitelezőt, s megszűnik a cég. A második, hogy egyezséget köt az adós a hitelezővel. A holdingot már hétszer hirdették eladásra, de kettő után bármelyik hitelező birtokba veheti a zálogtulajdont, ez a harmadik lehetséges megoldás.

Kérdésünkre elárulta, hogy tizennégy cégnek van követelése a Szalók Holdinggal szemben, ezek a tartozások mind a felszámolás előtt keletkeztek, azóta ugyanis mindent rendben kifizettek. És igen, volt már olyan cég, amely eladta másnak a követelését, ezzel viszont a hitelezők száma nem változott.

– Általánosságban elmondható, hogy a követelésvásárlás gyakori, pénzügyi és szakmai befektetők is élnek vele, belsősök csak ritkán, mert nincs hozzá elégséges tőkéjük. Mindkét félnek érdeke lehet, hogy létrejöjjön egy ilyen szerződés. Aki eladja, az biztosan megkapja azt, amit akar, nem kell évekig pereskednie. Azt persze nem lehet ilyenkor tudni, hogy a vevő milyen céllal, jó, vagy rossz szándékkal érkezik, fantáziát lát a cégben, vagy ártani szeretne – magyarázta Nagy László. A felszámoló-biztos még hozzátette: a szálloda mutatói nagyon jók, s a különböző foglalási oldalakon is jó az értékelésük. Vannak persze negatív vélemények is, de ezt annak tudják be, hogy a vendég még többet vár el a pénzéért, s persze a szálloda dolgozói is tévedhetnek.

A jelenleg is tartó perek állásáról Nagy László elmondta, hogy az egyikben például még elsőfokú ítélet sincs. Ezek is megoldódhatnak azonban más úton is, például egyezségkötéssel. Az biztos egyébként, hogy nem egy lepusztult, hanem egy folyamatosan fejlődő hotelt kap az, aki megveszi. Egyesek szerint a sajtóban megjelenteknek lehet alapja, mármint, hogy a jövendő tulajdonosokkal már folynak az egyeztetések jó ideje, s egyes területeket már át is vettek, de még nem lépnek a nyilvánosság elé.
Varga István polgármester szerint a Saliris jelentős szerepet játszik a település életében, nélküle nem volna az a község, ami.

Éppen ezért fontos, hogy jól működjön a szálloda, s annak örülnének, ha a felszámolás minél hamarabb véget érne. Idegenforgalmi adót ugyan így is fizetnek a szálloda vendégei, iparűzésit viszont nem fizet a társaság, ez a pénz pedig bizony hiányzik az önkormányzat kasszájából. Viszont jó a kapcsolat a szálloda vezetése és a község között, a helyiek továbbra is kedvezményeket kapnak a szolgáltatások áraiból.

Egerszalókon tavaly a kereskedelmi szálláshelyeken 188 ezer vendégéjszakát töltöttek el az ide látogatók, (ezerrel emelkedett ez a mutató egy év alatt), a magánszálláshelyekkel együtt pedig közel 230 ezer vendégéjszakát regisztráltak a településen.

Már három éve tart a felszámolási eljárás

A Szalók Holding Zrt. ellen 2012. végén indult felszámolási eljárás, a cégnek akkor a hírek szerint 11 milliárd forintos adóssága volt, a komplexum pedig 12 milliárd forintból épült. Kezdetben nettó kilencmilliárd forintért hirdették meg az ingatlanokat és a vagyonhoz tartozó, a gyógyforrást üzemeltető cégben lévő üzletrészt, azonban a legutóbbi, tavaly áprilisban kiírt, de érvénytelenített pályázat már 7,9 milliárd forintról szólt. A nettó minimálár a pályázatok esetében mindig a becsérték hetven százaléka volt. A szállodán a Magyar Fejlesztési Banknak van jelzálogjoga.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!