Közélet

2016.03.14. 17:35

Veszélyes becsukni az ajtót

A háromezer tagot számláló megyei nyugdíjas szövetségről már csak taglétszáma miatt sem túlzás azt mondani, hogy tekintélye van.

Sike Sándor

Fotó: foto:Korsos Viktor - korsosviktor.hu

Bujdosó Sándorné megyei elnökkel a szervezet szélekörű tevékenységéről, illetve arról beszélgettünk, hogy őt személy szerint mi motiválja, hogy a szövetség munkáját szervezze.

Bujdosó Sándorné, a Heves Megyei Nyugdíjas Szövetség elnöke szerint egy idős embernek az élete elixírje, hogy érezhesse: „még mindig fontos vagyok a családomnak, a társadalomnak”. Személy szerint ő maga is azért szervezi az igen tekintélyes méretű, hatezer tagot számláló szervezet programjait, egyeztet, kontrolál, és „van ott mindenhol” ahol szükség lehet rá. A beszélgetésünket megelőző napon is polgármesterekkel tárgyalt: Horton, Mezőtárkányban és Vámosgyörkön. A március első napjai számára egyébként is úgy teltek, hogy két esemény megszervezésével is el volt foglalva. Március 23-ára kibérelték az egri Gárdonyi Géza Színházat, hogy a megye nyugdíjasai megnézhessék a Charlie nénje című darabot.

– Minden évben legalább egy alkalommal megszervezünk egy ilyen színházi programot. Számunkra a társulat nappal tart előadást, hogy még haza is tudjunk menni, akár a megye legtávolabbi zugába is. Minden jegyet el kell adnunk, de ez soha nem jelent problémát. Az időskorúak vágynak arra, hogy színházba mehessenek. Nem egyszerű feladat egyébként ezeknek a programoknak a szervezése. De már nekem is és segítőimnek is kellő rutinunk van ebben.

Az idén is tervezünk két külföldi utat megfizethető áron. Ezek egyike „AZ” erdélyi nagy körút Kolozsvártól Bukovináig, és még tovább a tordasi sóbányáig. Felkeressük Tamási Áron szülőházát, Korondra kirándulunk, és sorolhatnám – mondotta a szövetség elnöke, aki azt külön is hangsúlyozta, hogy rendezvényeik mindig nagy résztvevői létszámmal zajlanak. A tavalyi bükkszéki sportnapon például négyszázan vettek részt.

Az idősek problémáiról szólva Bujdosóné azt tartja a legnehezebben megoldhatónak, hogy amikor hirtelen megszűnik az aktív munkavállalói korszak, igen csak oda kell koncentrálni arra, hogy senki se csukja magára az ajtót, mert akkor vége. Sokan azért halnak meg idő előtt, mert magukba zárkóznak.

– Nekünk vannak 80 éves tánccsoport tagjaink is. Ez jól mutatja, hogy ebben az életkorban is teljes értékű lehet az ember. Számunkra egyébként mint nyugdíjas szövetség számára külön öröm, hogy a megyei önkormányzat tisztel, megbecsül bennünket. Az Idősek Világnapján legutóbb is az elnök, Szabó Róbert tartott beszédet. De mi magunk, a vezetőség is törekszünk arra, hogy kreatívak és figyelmesek legyünk a nyugdíjasainkkal. Megemlékezünk például az ötvenesztendős házassági évfordulókról, és más figyelmeségekre is gondolunk.

Az elnök asszonytól megtudtuk azt is, hogy a közgyűlésük rendszeresen értékeli a munkát, illetve meghatározza az éves munkatervet. A 2015-ös évet a megnövekedett feladatok tükrében is sikeresnek minősítette a grémium. Tavaly egyébként befejeződött a nyugdíjasok, az egyesületek és a klubok nyilvántartásba vétele. Az eredmény azt mutatja, hogy némiképp csökkent a szövetséghez tartozó klubok száma.

– Egyesületeinkben és klubjainkban nagy erőt jelentenek a kiskörzeti találkozók. Ezeken a találkozókon erősödik klubjaink között a barátság, az együttműködés. Klubjaink az országos versenyekről több arany minősítást hoztak. Nagy érdeklődés mutatkozott a megyei szervezésű konstancai és az erdélyi kirándulás iránt, amelyet három autóbusszal oldottunk meg. Jelentős segítséget kapunk feladataink végrehajtásához a megyei, valamint a települési önkormányzatoktól érdekvédelmi tevékenységünknek megyei szinten igyekeztünk megfelelni.

A hagyományok ápolása munkánk középpontjában állt. Kapcsolataink az országos szövetségekkel, megyei szervekkel és az önkormányzatokkal a kívánt szinten alakultak – emelt ki néhány fontos megállapítást az elnök a 2015-ös év értékeléséből.

Ami pedig 2016-ot illeti: úgy látják, hogy kiemelt segítséget kell nyújtani a Pétervásárán megrendezendő kórusfesztivál szervezéséhez, valamint a hagyományápolással összefüggő feladatokra. A helyi feladatok megoldásán túl az idén is bekapcsolódnak az országos szövetségük átal meghirdetett rendezvényekbe.

Gazdag programkínálat 2016-ban

Február közepén rendezték meg a  Zsuzsanna bát. Március 17-én Kórusfesztivált tartanak Pétervásárán; a Charly nénje című darab a színházban, március 23-án. Áprilisban vers-próza, 21-én dal-, május 4-én táncverseny, július 2-án aratófesztivál. Konstancába június 20-án utaznak, Erdélybe augusztus 9-én indulnak. Aktív részesei az Eger Ünnepének szeptember 17-18-án. Az Egerszalók-Demjéni sportnapjukat szeptember 5-én rendezik. Az Idősek Világnapja szeptember 29-én együtt ünneplik. Az Országos Színjátszó Fesztivál október 14-15-én lesz, mígy a hagyományos verpeléti Ki, mit tud?-ot november 12-én rendezik.


Ízig-vérig pedagógus

Bujdosó Sándornét az életútja a pedagógus pályához, három egri iskolához köti. Az ötös iskolában kezdett tanítani, majd 23 éven át volt a 10-es iskola igazgatóhelyettesse. Nyugdíjba vonulásáig a volt 3-as iskola igazgatója kerek tíz esztendeig. Saját bevallása szerint mindig az igazságot kereste, s ha kellett ezen alapon a pártbizotsággal is szembe ment. Orosz nyelvi tagozatos iskola igazgatójaként megszervezte például a moszkvai nyelvtanfolyamokat.

Először kinevették az ötletét, hogy mit akar. Moszkvába, csak Budapesti iskolákból lehetett kijutni akkoriban, nem egy vidéki kisvárosból. Családi tragédiákon is túl kellett jutnia. Akkor segítő támogató emberek voltak mellette, s közel 20 esztendeje ajánlották fel, hogy legyen a szövetség megyei elnöke.

Először kinevették az ötletét, hogy mit akar. Moszkvába, csak Budapesti iskolákból lehetett kijutni akkoriban, nem egy vidéki kisvárosból. Családi tragédiákon is túl kellett jutnia. Akkor segítő támogató emberek voltak mellette, s közel 20 esztendeje ajánlották fel, hogy legyen a szövetség megyei elnöke. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!