Közélet

2016.04.08. 18:48

Idén is megemlékeztek a dicsőséges hatvani ütközetre

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tavaszi hadjáratának első dicsőséges ütközetére, a hatvani csatára több településen megemlékeztek idén is.

I. A.

Kerek Oszkár, Hort polgármestere elmondta, hogy a nagyközségben néhány éve működik lovas egyesület, amelynek tagjai meghívták a baráti, hagyományőrző lovasokat, gyalogosokat a március 31-én tartott megemlékezésre. A zászlófelvonást követően ünnepi műsorral, felvonulással, koszorúzással emlékeztek meg a szabadságharc hőseire.

Boldogon toborzóval kezdődött április 1-jén a 28. emlékhadjárat. Az Ujváry Ferenc Művelődési Ház előtt felsorakozó hagyományőrzőket Laczkó Roland polgármester köszöntötte. A huszárok és betyárok körbevonultak a községben, ahol a helyiek vendégül látták a megemlékezőket. Április 2-án Boldogon díszszemlével folytatódott a tiszteletadás a szabadságharcos hősök előtt. Helyi óvodások és általános iskolások műsort adtak a huszároknak, akik az eskütétel és a lovak megáldása után elindultak a csatába. A katonai hagyományőrzők a Balázs-tanyán idén is felelevenítették a hatvani ütközet eseményeit.

Hatvanban április 2-án egész napos programmal emlékeztek a győztes ütközetre.


[caption id="" align="alignleft" width="650"] Boldogon a Balázs-tanyán idézték fel a dicsőséges ütközetet Fotó: Albert Péter
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!