Kultúra

2016.04.12. 17:35

Állítsunk időben csapdát a darazsaknak, molyoknak!

A virágzásban való permetezés fontosságára már felhívtuk a figyelmet. Most a kártevő darazsak, molyok elleni védekezéshez is adunk tanácsokat.

Barta Katalin

Fotó: foto:Korsos Viktor - korsosviktor.hu

Előző összeállításunkban az áprilisban támadó gombabetegségek (monília, tafrina) elleni védekezésről írtunk részletesebben. Gyümölcsfáinkra azonban egyéb veszélyek is leselkednek ebben az időszakban. Rovatunk állandó tanácsadójától, Nagy Szabolcstól (Kertünk boltja, Eger) azt kérdeztük, hogyan védekezhetünk a különböző gyümölcsdarazsak, molyok ellen.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Az alma és körtefáink is hamarosan virágba borulnak. Ideje felkészülni a védekezésre FOTÓ: KORSÓS VIKTOR
[/caption]

– Mindenképpen ajánlom a őszibaracknál a kombinált vegyszeres védekezést (kontakt és szisztematikus szer keveréke), mert sajnos a tapasztalatok szerint a biovédekezés nem igazán hatásos. A gombabetegségeken kívül rendkívül fontos a rovarkártételeket kivédeni. Áprilisban virágzáskor már a különböző gyümölcsdarazsak, kártevő molyok is megjelennek.

– Sokan panaszkodnak, hogy a már érett, fogyasztani kívánt meggy, cseresznye, szilva stb. kukacos. Ezt hogyan előzhetjük meg?
– Kétféle védekezési módot ajánlhatunk: ebben az esetben már lehet vegyszermentesen is védekezni a biokertészkedőknek, a különböző rovarcsapdákkal, színes lapokkal, rovarfogó övekkel. Az igazsághoz tartozik, hogy ezek drágábbak, mint a kémiai úton előállított növényvédőszerek. S hogy miért? Mert például a színes lapokból (A4 méretű) minimum 2-4 négyzetméterenként 1 darabot ki kell helyeznünk a jó hatás elérése érdekében. Azokban az években, amikor a rovarok elszaporodása nem jellemző, hatásos lehet. Sajnos az utóbbi melegebb telek viszont éppen a rovarok tömeges áttelelésének kedveznek. Én is használom a „sárga-fehér lapokat” a rovarok tömeges rajzásának előrejelzésére. Amikor a lapok teleragadnak kártevőkkel, akkor mindenképp elkezdem a vegyszeres védekezést.

Fontos a tápanyag-utánpótlás is

Áprilistól havonta adhatunk tápanyagot a növényeknek. Ez lehet szilárd (műtrágya), a talajra-talajba juttatva, vagy folyékony lombtrágya, amit a növényre permetezünk, locsolunk. A meglévő pázsitunkat is kezdjük el gondozni talaj és füllélegeztetéssel, majd gyepműtrágya kiszórásával. E hónapban elkezdhetjük a pázsitban a szelektív gyomirtást is a kétszikű gyomok ellen (lóhere, gyermekláncfű, stb.) A veteményezéssel sem késtünk még el. Igaz, sok zöldségmagot el lehetett volna már ültetni, de akik csak most kezdik el, semmiről sem maradnak le. A burgonya szabadföldre való ültetése is esedékes.

– Mikor esedékes a vegyszeres beavatkozás?
– A védekezés idejét az előrejelzésre alapozva kezdjük, vagy a virág sziromhullástól kezdve, amikor már a kis gyümölcskezdemények is megjelennek (kis zöldborsó nagyság). Hasznos lehet a már melegedő (12 fok) talajból kirajzó cseresznyelegyeket is „szeretetteljesen” fogadni (nehogy túl jól érezzék magukat a kellemes tavaszi napsütésben.) Ehhez kontakt, érintő rovarlőszert használunk, amit a koronacsurgó alatti talajra juttatunk ki. A rovarkártételek miatt is rendszeresen kell védekeznünk, 7-14 naponta, a növényvédőszer típusától függően. Mivel nagyrészt most kezdődik a gyümölcsfáknál a virágzás, számítanunk kell arra is, hogy a hűvösebb időjárás miatt a méhecskék nem fognak kirajzani a kaptárakból. Ezt pótlandó  célszerű virágzásfokozó és terméskötődést elősegítő szereket kijuttatni a különböző gombaölőszerekkel egy menetben. Ezekről készséggel adunk tanácsot a kertészkedőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!