Sport

2016.04.21. 10:47

Horti futballpatt

Majd’ három év múltán rákérdeztünk: feltámasztható-e a futball a 3619 lakost számláló Horton?

Bódi Csaba

Fekete karszalagos napnak számított 2013. június 9-e a Hort SK történelmében. Akkor játszotta utolsó bajnoki mérkőzését a település csapata a szomszédos Csány ellen, s maradt alul 13–0-ra. Majd’ három év múltán rákérdeztünk: feltámasztható-e a futball a 3619 lakost számláló községben?

Laczik József Erdei László testnevelővel 1994-ben lényegében a semmiből keltette életre a labdarúgást Horton. Elnöknek választották, miközben szükségből az edzőséget is magára vállalta. Szerencsére számos önzetlen segítője akadt, így például Kassa László polgármester. A hortiak 1999-ben nyerték meg a Gyöngyös körzeti bajnokságot, a megyei II. osztályban eleinte általában az első öt között szerepeltek. A B-közép stabil bázist alkotott, de még a közeli községek szurkolói is megjelentek meccseiken.

– Felejthetetlen tizenegy esztendő volt – emlékszik Laczik József, kinek lemondását nehéz szívvel fogadták el. Megmaradt lelkes szurkolónak, aki azért emelte fel a hangját, mert szeretné, ha a településen újra lenne labdarúgó-élet.

– Nagyon fájlalom, hogy ekkora községnek, mint Hort, nincs futballcsapata. Úgy vélem, hogy ezért az önkormányzat tehetne, de nincs változás évek óta. Pedig itt sokan szeretik a focit arról nem is beszélve, hogy nagy kár lenne veszni hagyni a létesítményt.

Kerek Oszkár polgármester sportpárti, mi több, ezen belül a labdarúgást is kedveli, ám a település első emberként sok szempontot figyelembe kell vennie.

[caption id="" align="alignleft" width="240"] Kerek Oszkár
[/caption]

Mivel a Hort SK nem önkormányzati klub, a polgármester abban nem érezte magát hivatottnak, hogy megválaszolja, miért nem működik jelenleg az egylet. További kérdéseinkre azonban készségesen felelt.

– Az önkormányzat részéről van-e törekvés arra, hogy újból legyen futballélet a településen, ha igen, mikor?

– Leszűkíteném a témát a képviselő-testületre – jelentette ki Kerek Oszkár. – Részünkről nincs ilyen konkrét törekvés, azonban attól nem zárkózunk el, hogy támogassuk a helyi sportéletet. Egyet azonban tisztán látni kell: helyben – tisztelet a kivételnek – kevés olyan személy akad, aki szeretne valamit tenni a közösség érdekében. Aki viszont bármilyen funkciót felvállal, annak óriási elismerés jár ezért, mint például említhetem az öt éve működő tűzoltó egyesület tagjait, miként büszkék vagyunk  taekwondózóinkra, akik nemzetközi szinten eredményesek. Az egyik megközelítés, hogy minőséget képviseljenek a sportot űzők, a másik pedig, hogy amatőrként széles bázist alkotva saját egészségük, szórakozásunk érdekében mozogjanak.

– Amennyiben érkezne civil megkeresés a testület felé, hogy támogatnák-e a labdarúgást, akkor nyitottak lennének?

– Először is onnan közelítenék, hogy ki az, akik szakmailag és adminisztrációs oldalról is hiteles, megbízható egy klub vezetésére és képviseletére, miközben tudjuk, hogy kiknek a részvételével működik az egyesület. Ha lenne szándék és mutatkozna igény a futballra, akkor tudnák segítőkezet nyújtani.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Kérdés, nézők lesznek-e újra a pálya mellett Archív fotó: Albert Péter
[/caption]

– A labdarúgópálya és az öltözőépület használaton kívül áll, ha a közeljövőben nem a futballisták veszik ismét igénybe, elképzelhető-e más hasznosítása a létesítménynek?

– Sokféle hasznosítás képzelhető el, benne többek között az is, hogy újra a labdarúgók veszik birtokba a pályát. A szóban forgó létesítmény egy két hektáros területen fekszik, ahol az öltöző meglehetősen leromlott állapotban árválkodik. Jómagam rendszeresen futó emberként gyakran megfordulok a környéken, ám nem csak emiatt, de szeretnénk, ha sokak megelégedésére szolgálna hasznos idő eltöltési helyszínként a létesítmény. Látom a finanszírozási oldalát is az egésznek, de a kezdeményezést mástól várjuk.

Hét éve hetedikként

A legutóbbi évek horti teljesítménye
2008/2009: 7. helyezés
2009/2010: 14. helyezés
2010/2011: 13. helyezés
2011/2012: 14. helyezés
2012/2013: 11. helyezés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!