Közélet

2016.04.26. 19:46

Még nincs jogerős érdemi határozat

Különleges szerződés érvénytelenségi perek a devizahiteles eljárások, melyekből 210-et folytatnak jelenleg megyénkben.

Szalay Zoltán

A szerződés érvénytelenségi perek speciális fajtái a devizahiteles eljárások. Országosan tízezres nagyságrendben indultak, megyénkben jelenleg 210 a folyamatos ügyek száma. Az évek óta sok embert foglalkoztató témáról dr. Tőzsér Lajost, az Egri Törvényszék (ET) polgári kollégiumának vezetőjét, dr. Gulyás István polgári ügyszakos bírót és Hoszné dr. Nagy Tímea bírósági titkárt kérdezte a Hírlap.



– Kérem, adjanak rövid jogi hátteret olvasóinknak arról, miért indultak a devizahiteles eljárások?

Dr. Tőzsér Lajos: – A devizahitelekkel összefüggő perek a szerződés érvénytelenségi perek speciális fajtáját képviselik. Volt egy árfolyam-ingadozás, a forint devizákhoz képest fokozatos gyengülésével a devizaalapú kölcsönök törlesztési részletei jelentősen megemelkedtek. Ez hívta életre a devizahiteles pereket. Amikor fölvették e hiteleket, még körülbelül 140 forintos svájci frank árfolyammal lehetett számolni, ám ez később felment 180-200 forintra, vagy még magasabbra. A törlesztő részleteket általában forintban határozták meg, s ezek az összegek jócskán megnövekedtek. Az ügyfelek a kölcsönszerződésekben keresték a jogi hibát, aminek a kiküszöbölésével a megbomlott értékegyensúlyt helyre lehet hozni. A perek kétirányúak: egyrészt meg akarták szüntetni a már elindult végrehajtási eljárásokat, s kérték, hogy azokat függesszék fel addig, amíg a hitelszerződések érvényességéről állást nem foglal a bíróság. Másrészt támadták a szerződési feltételeket, azokat tisztességtelennek, vagy jó erkölcsbe ütközőknek tartva.

– Mekkora a devizahiteles eljárások aránya a megyében a törvényszéki elsőfokú ügyekhez képest?

Dr. Tőzsér Lajos: – A megyében a folyamatban lévő elsőfokú törvényszéki ügyek 60 százalékát adják a devizahiteles eljárások. A járásbíróságainkon az arányuk kisebb, mivel a keresetet benyújtók olyan körülményekre hivatkoznak, amelyek a törvényszék elsőfokú hatáskörét alapítják meg. A járásbíróságokon főként a végrehajtás-megszüntetési perek vannak. Az Egri Járásbíróság a többi, a törvényszékünk illetékességi területéhez tartozó járásbírósághoz viszonyítva kiemelten terhelt, ott közel száz devizát érintő üggyel foglalkoznak a kollégák.

– A felek a legkülönbözőbb okok miatt támadják a devizahiteles szerződéseket. Melyek a leggyakoribb indokok?

Dr. Gulyás István: – Elöljáróban elmondom: nagy változás ezekben a perekben az, hogy időközben a jogalkalmazás keretében is születtek a Kúria jogegységi határozataira építve olyan törvények, amelyek többféleképpen befolyásolják az eljárásokat. Az egyoldalú szerződésmódosítás esetén – a pénzintézeteknek lehetőségük volt a szerződésben egyoldalúan emelni a kamatot, a költségeket – az első devizatörvény kimondja: vélelmezni kell, hogy e módosítások tisztességtelenek. A pénzintézetek ezt a vélelmet megdönthették per útján. Ezek a perek lezárultak. Rengeteg ilyen kereseti kérelem volt, amelyek most már nem aktuálisak, hiszen ezt a kérdést a törvény rendezte. Ezután következett az elszámolás, ami miatt fel kellett függeszteni a pereket. Ahogy vége lett az elszámolásnak, a bíróságnak már az elszámolás adatait figyelembe véve kell folytatnia a pereket. A törvény még egy fontos változást rögzít: most már a bírósághoz fordult fogyasztók keresetükben nem kérhetik csupán a devizahiteles szerződés érvénytelenségének megállapítását. Azt is kell kérniük, hogy az érvénytelenség melyik jogkövetkezményét alkalmazza a bíróság.
Egyszerűbben: el kell számolni a perekben! A cél az volt, hogy ne kettőzzék meg az eljárásokat. A perek többségében arra hivatkoznak a fogyasztók, hogy nem kapták meg a kellő tájékoztatást sem a szerződésben, sem a banki ügyintézés során arról, hogy melyek a devizaalapú szerződéses kapcsolat kockázatai, hogyan nőhetnek meg a terheik az árfolyam változása miatt. Emiatt kérik a szerződések érvénytelenségének kimondását, s azt szeretnék, az elszámolásuk úgy történjen meg, hogy az árfolyamváltozás ne őket terhelje. Ebből van sok, továbbá abból, hogy a szerződés bizonyos kikötései – például, hogy svájci frankban határozták meg a kezelési költséget – tisztességtelenek.

– Milyen iratok, adatok szükségesek a keresetlevél benyújtásához, miként megy végbe a bizonyítás?

Dr. Tőzsér Lajos: – Külön kell választani az ügyvédkényszeres ügyeket azoktól, amelyekben az ügyfél maga is elindíthatja a peres eljárást. Keresetlevél benyújtásával indul az ügy. Eggyel több példányban kell a keresetlevelet beadni, mint ahány fél szerepel a perben. A devizahiteles ügyek specialitása az, hogy a törvényszéken induló perek általában ügyvédkényszeresek. Sokan tisztességtelenségre hivatkoznak, ami azt jelenti, hogy ügyvédnek kell képviselnie a felpereseket. Érkezhetnek elektronikus úton is a keresetlevelek, az ügyfélkapun át az ÁNYK nyomtatványkitöltő program segítségével. Ekkor párhuzamosan kell készíteni elektronikus aktát, s mellette papíralapút. Aki az előbbit választja, az attól kezdve elektronikusan kommunikál a bírósággal. A keresetlevelet iktatják a lajstromirodában, s az ügyet az arra jogosult igazgatási vezető – jelen esetben én – kiosztja a bírónak. Ő segítséget vehet igénybe, bírósági titkárt az előkészítésben, aki a bíróval folytatott konzultáció után áttekinti az ügyet. Ha a jogszabályi feltételeknek nem felel meg a kereset, akkor a tikár a hiánypótlási végzést kiadja az ügyfeleknek. Ha ennek eleget tesznek, akkor tárgyalási szakba kerülhet a per. Ellenkező esetben elutasítják a keresetlevelet. Mindenkinek az az érdeke, hogy a felhívásban foglaltaknak tegyen eleget. Nem cél az, hogy a bíróság az ügy érdemével való foglalkozás nélkül utasítsa el a keresetlevelet, ellenkezőleg: épp az a cél, hogy az állampolgár jogi problémáját megoldjuk.

– A devizahiteles procedúrák dömpingszerű indulása, majd újraindulása rendkívüli nagy teher a bíróságok számára. Elmondható-e ez megyénkre is?

Hoszné dr. Nagy Tímea: – Kétségtelenül igen nagy terhet rónak ezek a perek a bíróságra. Én például bírósági tikárként segítek, főleg a keresetlevelek átvizsgálásával, a perindítási teendőkkel kapcsolatban. A perek előkészítésében veszek részt.

Dr. Tőzsér Lajos: – Hárman intézik törvényszéki bírókként a törvényszéki pereket. A nevük látható a hirdetőtábláinkon, olvasható a törvényszék honlapján, tehát az állampolgárok ismerhetik. Közülük ketten tárgyalnak devizahiteles ügyeket. Kirendeléssel egy járásbíró is dolgozik múlt év elejétől, a rá kiosztott ügyek közel 90 százaléka devizás eljárás. Több mint száz ügy van a kezén. Idén április 1-jétől a Hatvani Járásbíróságról segít dr. Gulyás István kolléga, hogy a megnövekedett ügyérkezést karban tudjuk tartani.

– Milyen határozatok születtek megyénkben a devizahiteles ügyekben?

Dr. Tőzsér Lajos: – A törvényszéken jogerős érdemi határozatról még nem tudok beszámolni. Ezek speciális érvénytelenségi perek, meg kell nézni, hogy az ügyfél a keresetében azt kéri-e, ami a jogszabályokban biztosított számára. Ha nem, illetve a hiánypótlást nem teljesíti, akkor a keresetlevelét érdemi vizsgálat, s idézés kibocsátása nélkül el kell utasítani. Kétféle elutasítási lehetséges: a generális, ha a keresetlevél nem felel meg az előírt feltételeknek, akkor a Polgári Perrendtartás alapján történik. Ha valaki a jogerőtől számított 30 napon belül a hiányokat pótolja, akkor fennmaradnak a beadás joghatályai, s érdemben kell foglalkozni a kérelemmel. A másik: speciálisan a devizahiteles törvények rendelkezéseinek is meg kell felelnie a keresetlevélnek. Ha nem felel meg, akkor idézés kibocsátás nélkül elutasítja a bíróság a keresetlevelet, de már nem nyílik meg az újra beadás lehetősége. A hiánypótlási kör leginkább a gyakorlat most a törvényszéken.

Kétszáznál több Hevesben a devizás per

Dr. Tőzsér Lajos közölte: a devizahiteles a perek 2012-ben kezdődtek. Egy évvel később csúcsosodtak ki, s azóta folyamatosan érkeznek a keresetlevelek. Az országos ügyérkezés tízezres nagyságrendű. Megyénkben ez a szám nagyjából igazodik a polgári ügyszakban jellemző egyéb ügyérkezéshez: 340 perrel számolhatunk, idén április közepén a folyamatos devizaperes eljárások száma 210. Ezeket első fokon intézik a bírák. Még 2014 nyarán volt az eljárás-felfüggesztési jogi rendelkezés a devizahiteles törvények alapján, azon perek közül 45 jelenleg is felfüggesztés alatt áll.

Száznál több ügy egy bíró kezén

Az ügyteher szempontjából a bonyolultabb ügyek intézésére szakosodott törvényszéken az a megfelelő, ha 80 körüli ügy van egy bíró kezén. Most száznál több. Ezek folyamatos figyelemmel kísérése, a tárgyalások kitűzése jó szervezést igényel. Ha egy bíró 80 üggyel foglalkozik, akkor egy évben egy eljárásban körülbelül négy tárgyalást tud tartani, ám, ha 100 fölötti az ügyeinek a száma, akkor legfeljebb hármat vagy kettőt. Így kitolódhat e perek befejezése. Ügyelnek rá, hogy időszerűen végére járjanak e procedúráknak, például bírák kirendelésével, hogy a nem devizás ügyekben résztvevő felek ne érezhessék meg a megnövekedett ügyteher esetleges következményeit.

 

Érjenek véget két éven belül

A polgári kollégium vezetője szerint megyénk bírái minden szinten jól teljesítenek. Általános elvárás, hogy az ügyek két éven belül befejeződjenek. A tavalyi statisztikai adat azt mutatja, hogy a törvényszéken a polgári ügyek 6 százaléka húzódik két éven túl. Ez jó, a 2014-es évhez viszonyítva főleg, akkor 12 százalék volt ez a mutató. Két éve december végén 35 két éven túli polgári ügy volt, tavaly december végén 19. Az OBH elnöke által meghirdetett Szolgáltató bíróságért című program pont azt tűzte ki célul, hogy a kedvezőtlen időtartamú ügyek száma és aránya is csökkenjen. Itt is jól teljesítettek megyénk bírái, több mint 30 százalékkal csökkent a két éven túli ügyek aránya.

A polgári kollégium vezetője szerint megyénk bírái minden szinten jól teljesítenek. Általános elvárás, hogy az ügyek két éven belül befejeződjenek. A tavalyi statisztikai adat azt mutatja, hogy a törvényszéken a polgári ügyek 6 százaléka húzódik két éven túl. Ez jó, a 2014-es évhez viszonyítva főleg, akkor 12 százalék volt ez a mutató. Két éve december végén 35 két éven túli polgári ügy volt, tavaly december végén 19. Az OBH elnöke által meghirdetett Szolgáltató bíróságért című program pont azt tűzte ki célul, hogy a kedvezőtlen időtartamú ügyek száma és aránya is csökkenjen. Itt is jól teljesítettek megyénk bírái, több mint 30 százalékkal csökkent a két éven túli ügyek aránya.

Szakemberek a devizahiteles perek hátteréről. Balról: dr. Gulyás István, dr. Tőzsér Lajos és Hoszné dr. nagy Tímea Fotó: Berán Dániel -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!