Közélet

2016.05.08. 10:39

Izgalmas történelmi kérdések a fókuszban

2010 óta működik doktori képzés az Eszterházy Károly Főiskolán (EKF), nagyjából azóta minden esztendőben szerveznek a doktorandusz hallgatók számára konferenciát.

J. H.

– A mostani már az ötödik alkalom a doktoranduszok számára. Hasznossága többféleképpen is megközelíthető: egyrészt az előadói készségüket fejleszthetik, a tanácskozást követően pedig publikációs lehetőséget is biztosítunk számukra. Amit előadnak, annak elkészül az írásos változata is, majd tudományos publikációkban közzé tesszük őket – osztotta meg velünk Ballabás Dániel, a Történelemtudományi Intézet tudományos segédmunkatársa. Elmondta, hogy a konferencia egy tárgyhoz kapcsolódik: a történetírás műfajaihoz, így mondhatni a doktorandusz konferencia jelenti a tárgy gyakorlati részét. Az elsőéves hallgatók számára kötelező a részvétel, a többieknek pedig jelentkezési lehetőséget biztosítanak.

– Nagyjából 40-50 hallgató tanul most az EKF Történelemtudományi Doktori Iskolájában, közülük a mai napon tízen adnak elő – tudtuk meg. A témák igen színes skálájában a hallgatók visszarepültek a XVIII. századi tihanyi bencés kolostor történetéhez, feltárták Mária Terézia és II. József politikáját, de Trianon is a témák között szerepelt. Az öt-öt előadás között hozzászólásokban, szakmai vitában gyarapíthatták egymás kutatási területét a doktori iskola ifjú hallgatói. Egyebek mellett egyházi kérdések, II. világháború utáni vasúti közlekedés és sporttörténet voltak a második rész központi témái.

Az Eszterházy Károly Főiskola doktori iskoláiba, így a Neveléstudományi és a Történelemtudományi Doktori Iskolába május 30-ig jelentkezhetnek azok, akik szeretnék tanulmányaikat magasabb szintre emelni.

cita: Az EKF doktori iskoláiba május 30-ig lehet jelentkezni

J. H. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!