Közélet

2016.05.10. 12:26

Védjegyet kapott az udvarház

Különdíj a házi túrógombóccal, medvehagymás puliszkával kínált harcsapaprikásért.

G. R.

Egy első hely, egy különdíj és a Tradicionális Magyar Konyha védjegy használatának joga a poroszló szívében található Aranyosi dombi udvarház kisvendéglő jutalma a május elején megrendezett Országos és Kárpát-medencei gasztronómiai minősítő verseny után.

– A kisvendéglőnk hároméves működése során mindig is nagy figyelmet fordított arra, hogy vendégei megismerjék a „Tanyánktól az asztalig” mottó lényegét. A lehetőségek szerint saját családi gazdaságban megtermelt termékek, alapanyagok kerülnek a hozzánk betérők asztalára – osztotta meg a portálunkal Józsa Gábor konyhafőnök.

– Így az is alapvetés nálunk, hogy hagyományosan magyaros és a kor szellemének megfelelő kínálattal csábítsuk a kulináris élvezeteket  kedvelő helybelieket és a turistákat.

Józsa Gábor kifejtette azt is, hogy éttermük filozófiájával egybecsengett a Vállalkozók Klubja Egyesület kezdeményezése: május 3-ra meghirdették a Gieler György emlékverseny keretében a Tradicionális Magyar Konyha védjegy elnyerésének feltételeit. Tizennyolc étterem, vendéglő, csárda szakácsai sürgölődtek az ódon hangulatú budapesti Thököly étterem konyháján. Heves megyét a poroszlói különítmény képviselte, Bánréviné Vágó Eleonóra gazdaasszony és Józsa Gábor kreatív ételfelelős.

– Nem titkolt szándékunk a védjegy begyűjtése volt, hogy ezzel is felhívjuk a figyelmet a gasztronómiában a hagyományok őrzésére, a méltán híres magyar ízvilág megtartásának fontosságára – árulta el a séf.

A csapat missziója eredménnyel zárult, hiszen egy első hely és egy különdíj is járt a szorgalmukért. Különdíjat ért a poroszlói harcsapaprikás egy kicsit másképp, házi túrógombóccal, medvehagymás puliszkával. Az első díjat a tárkonyos mangalica ragulevesükkel hódította magához az Aranyosi dombi udvarház csapata. Mindezeken túl a vendéglő mégis a védjegyre a legbüszkébb.

A verseny célja a tradicionális magyar konyha értékeinek, ízvilágának megőrzésén túl a mai kor divatjának megfelelő tálalási lehetőségek bemutatása volt, valamint az, hogy visszaállítsák a magyaros konyhát üzemeltető éttermek imázsát, hogy büszkék lehessünk újra a magyaros konyhára. Nem utolsó sorban pedig új brand a „Tradicionális Magyar Konyha” (Traditional Hungarian Cuisine) márkanév bevezetése a köztudatba. A döntő díjazottjai jogosultak az új márkanév használatára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!