Közélet

2016.06.07. 13:31

Mi váltja ki a családon belüli erőszakot?

Alkohol, leterheltség, túlságosan sok stressz. Olvasóink szerint ezek lehetnek a legfőbb okok, amik a családon belüli erőszakhoz vezethetnek. Szerintetek?

HEOL

Juhász Vica (25), Eszterházy Károly Főiskola

– Nemrégiben beszélgettem egy ismerősömmel, aki pont CT vizsgálatról jött, most vált el a férjétől, van egy kisfiuk is. A volt férjének haza kellett volna vinni a gyereket s ő még fél 10-kor sem volt sehol. Mikor felhívta telefonon, hogy érdeklődjön, már észrevette, hogy a férfi alkoholos befolyásoltság alatt áll. A találkozás alkalmával a férfi bántalmazta. Szerintem az esetek többségében az alkohol az oka.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] ász Vica (25), Eszterházy Károly Főiskola Fotó: Berán Dániel
[/caption]


Varga Attila (25), Eszterházy Károly Főiskola

– Az erőszak nem csak a családon belül jelenik meg, egyszerűen vannak olyan embertípusok, akik agresszívak. Ha ezek az emberek családban élnek, akkor sokszor a családon belül vezeti le ezt az agressziót, feszültséget. A családon belüli erőszak megelőzhető lenne, ha csak olyan emberrel kötnének szorosabb köteléket, akik megbízhatóak. Tudatos családtervezésre és megelőzésre lenne szükség.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Varga Attila (25), Eszterházy Károly Főiskola Fotó: Berán Dániel
[/caption]


Máté Balázs (23), Eszterházy Károly Főiskola

– Szerintem a családon belüli erőszak nagyrészt azért alakulhat ki, mert van az embernek egy ösztönös és egy tudatos énje, ami olykor teljesen összeférhetetlenné válik: nem tudnak azonosulni a társadalmi konvenciókkal. Sokszor ez lehet az okozója az erőszakos cselekedeteknek, így vezetik le a felgyülemlett feszültséget. A feszültséget számos dolog okozhatja: munkahelyi, vagy akár párkapcsolati problémák.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Máté Balázs (23), Eszterházy Károly Főiskola Fotó: Berán Dániel
[/caption]


Berecz Anna (24), Eszterházy Károly Főiskola

– Sokszor azért alakulhatnak ki ilyen helyzetek, mert a családon belül generációs különbségek alakulnak ki. A szülők számára érthetetlenné válik a gyermek viselkedése, szokásai. Ha sok stressz gyűlik fel a szülőkben, amit másban képtelenek levezetni – mondjuk például sporttal – akkor ezeket a gyermeken töltik ki. Ez alatt persze nem azt értem, hogy a szülő nevelési szándékkal elfenekeli a gyermekét. 

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Berecz Anna (24), Eszterházy Károly Főiskola Fotó: Berán Dániel
[/caption]

 

 

Segélyvonal bántalmazások esetén

NANE: 06-80-505-101

(szerda kivételével naponta 18-22 óráig)

www.nane.hu

NANE: 06-80-505-101

(szerda kivételével naponta 18-22 óráig)

www.nane.hu ász Vica (25), Eszterházy Károly Főiskola Fotó: Berán Dániel Varga Attila (25), Eszterházy Károly Főiskola Fotó: Berán Dániel Máté Balázs (23), Eszterházy Károly Főiskola Fotó: Berán Dániel Berecz Anna (24), Eszterházy Károly Főiskola Fotó: Berán Dániel -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!