Közélet

2016.06.11. 14:48

Gyűjtsd magad a házipatikád növényeit!

Napjainkban a gyógynövények iránti érdeklődés világszerte, hazánkban pedig különösen nagymértékben növekszik.

HEOL

Szaporodik mind a gyógynövénygyűjtők, mind a gyógyteákat fogyasztók tábora. A gyógyszeripar is egyre gyakrabban fordul a gyógynövényvilág szinte kimeríthetetlen forrásaihoz.

A Kaptárkő Egyesület 2016-ban havonta egyszer júniustól októberig gyógynövény-ismereti és gyógynövénygyűjtő túrákat szervez Eger és a város környéki gyűjtőhelyekre, hogy szélesebb körben megismertesse a szabadban megtalálható gyógynövényeket. A túrák 10-15 tagú csoportban zajlanak majd.

A túrákat Máthé Orsolya tartja. Az első június 12-én, vasárnap lesz. Jelentkezés a [email protected] e-mail címen.
Rigó István egri természetgyógyász arra hívja fel a figyelmet, hogy júniusban elkezdődhet az orbáncfűszüret, s a gyógyolaj-kivonat készítése! A frissen szedett, virágzásban lévő orbáncfüvet a szárával együtt metszőollóval minél kisebb darabokra összeaprítjuk, a dunsztosüveget maximum 2/3-ig megtöltjük.

Ezután az üveget feltöltjük a hidegen sajtolt olívaolajjal, kupakjával lezárjuk és négy-hat hétre napos helyre tesszük. Üveg-, vászon- vagy lenkendőn keresztül sötét, jól záródó üveg(ek)be megszűrjük és napfénytől védett helyen lezárva tároljuk.  [caption id="" align="alignleft" width="650"] Fotó: Thinkstock/Europress
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!