Közélet

2016.06.14. 07:38

Nem túl kapós az ingyen ebéd

A nyári vakáció beköszöntével ismét igényelhető a rászoruló gyermekeknek a nyári szociális étkezés.

Barta Katalin

Megyénk településein tájékozódva arra jutottunk, hogy bár nőtt az erre fordítható állami keret, s az önkormányzatoknak kötelezően meg kell szervezni az egyszeri meleg étkeztetést, meglepően kevesen élnek a lehetőséggel. Itt hívjuk fel a figyelmet: az idei évtől lényeges változás, hogy minden esetben a szülőnek kell kérelmeznie a szünidei étkezést, és a jegyző állapítja meg a rászorultságot. Fontos leszögezni, hogy nemcsak azok a rászoruló gyerekek részesülhetnek a szünidei ingyenes étkezésben, akik bölcsődébe vagy óvodába járnak, hanem azok is, akiket még nem írattak be. További segítség, hogy az étkeztetést nemcsak úgy lehet majd megoldani, hogy a gyerekek bemennek a menzára, hanem ki is lehet szállítani a családokhoz az ételt.

Sok helyen kizárólag azok vehetik igénybe az ingyenes lehetőséget, akik helyben, az iskola menzáján fogyasztják el az ebédet.
Az idei nyári szünetben is ingyen kaphatnak meleg ebédet a rászoruló gyermekek. Meglepetésünkre sok szülő nem tart igényt rá.

Feltehetően az idei vakációban sok rászoruló gyermek nem jut ingyen ételhez. Most kivételesen nem azért, mert nem lenne rá elég akarat és pénz, hanem mert sok helyen a szülőknek csupán a töredéke jelezte vissza, hogy igényt tart rá. Nem árt, ha az érintett családok tudják, az idei évtől minden vakációs szünetben köteles az önkormányzat gondoskodni a rászoruló gyermekek ingyenes étkeztetéséről, s ehhez a szükséges állami normatívát is megkapják.

– Tavaly a nyári étkezés biztosítására 3 milliárd forintot fordított a kormány, idén ez az összeg 4 és fél milliárd – nyilatkozta Czibere Károly államtitkár, aki szerint ebből 208 ezer hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerek részesülhet az iskolai szünetekben is napi egyszeri ingyenes étkezésben.

Fontos változás, hogy minden esetben a szülőnek kell kérelmeznie a szünidei étkezést, és a jegyző állapítja meg a rászorultságot. Nemcsak azok a rászoruló gyerekek részesülhetnek a szünidei ingyenes étkezésben, akik bölcsődébe vagy óvodába járnak, hanem azok is, akiket még nem írattak be. További segítség, hogy az étkeztetést nemcsak úgy lehet majd megoldani, hogy a gyerekek bemennek a menzára, hanem ki is lehet szállítani a családokhoz az ételt.

Néhány éve arról cikkeztünk, hogy ugrásszerűen megnőttek az igények az ingyen vakációs kosztra, de a csökkenő állami támogatás, a kötelező önrész biztosítása miatt egyre kevesebb önkormányzat tudott pályázni. Idén ezekre az okokra nem lehet hivatkozni, mégis több helységben elenyészően kevés igénylés érkezett vissza.

Kiss Sándor, Kerecsend jegyzője arról tájékoztatta a portálunk, hogy a gyermekjóléti szolgálat időben eljuttatta a családokhoz azt a kérdőívet, amelyen nyilatkozhattak a szülők, hogy kérnek-e meleg ebédet gyermekeiknek a nyári szünetben. Bár itt több mint 300 szociálisan hátrányos helyzetű gyermeket tartanak nyilván, a szülők között végzett előzetes felmérés alapján mindössze huszonöten kérték a napi egyszeri meleg ételt. Ők az iskola menzáján ehetik azt meg június 16-tól a szünidő végéig. A jegyző hozzátette: a szünidős étkeztetés akkor volt a legnépszerűbb a lakosság körében, amikor hideg étel (konzervek, tészta) formájában is megkaphatták a támogatást. A törvényalkotók azonban úgy ítélték meg, hogy ebben az esetben nem feltétlenül az éhező gyermek jutott hozzá az ebédhez.

Hasonlóan fogalmazott Csóti Dorottya, Mátraderecske jegyzője is, aki közölte, hogy az iskolások körében most folyik a felmérés. Az óvodások közül csupán egy gyermek szülei jelezték vissza, hogy az óvodai szünet alatt élnének a lehetőséggel. A szabályok itt is szigorodtak: kizárólag azok vehetik igénybe az ingyenes lehetőséget, akik helyben, az iskola menzáján fogyasztják el az ebédet. Ám erre a legtöbben nem vállalkoznak. Lustaságból, vagy mert otthon is jól lakhatnak? Nem tudni.

Verpeléten évek óta mintaszerűen zajlik a vakációs étkeztetés. Itt akkor is pályázott az önkormányzat az állami keretre, amikor szinte vállalhatatlan feltételeket szabtak a rendeletalkotók. Volt olyan év, amikor igazolni kellett, hogy a támogatás legalább 30 százalékáig a helyi vagy környékbeli mezőgazdasági vállalkozók által megtermelt alapanyagokból vásárolják a nyersanyagot, és ezt az elszámolásnál számlával vagy a vállalkozóval kötött szerződéssel kellett alátámasztani. Ezt a legtöbb helyhatóság képtelen volt megoldani, ám Verpeléten abban az évben sem maradt éhes gyermek a szünidőben. Czuczor Péterné élelmezésvezető érdeklődésünkre tudatta: idén is mindenki hozzájut az ételhez, aki jogosult rá. A városban ezen a nyáron 192 rászoruló iskolás gyermeknek főznek naponta meleg ebédet, amit június 27-től ételhordóban is hazavihetnek. 

Ki jogosult a vakációs kosztra?

Olvasóink kérésére annak is utánanéztünk, hogy idén ki jogosult ingyenes vakációs kosztra. Minden olyan család összes gyermeke ingyen étkezhet, akiknél az egy főre jutó nettó jövedelem nem éri el a mindenkori minimálbér 130 százalékát (közel 90 ezer forintot). A gyermek akkor lehet jogosult ingyenes étkezésre, ha a szülő önkéntes nyilatkozatot tesz az intézményfenntartónak, hogy a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a fenti összeget. A jogosultak a hátrányos helyzetű és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetű családok lehetnek.


Az igénylés módja 2016-ban

A szülőnek a jelenlegi előírás szerint nyilatkozatot kell benyújtania a bölcsőde vagy az óvoda vezetőjéhez. Ha egyéb okból – például nagycsaládosról van szó – nem lenne jogosult a gyermek ingyenes étkezésre, akkor természetesen a jövedelmet igazolni kell. Az idei támogatásnak köszönhetően az önkormányzatok június 16-tól augusztus 31-ig legalább 44 munkanapon át biztosítják a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő kiskorú gyermekek étkeztetését, napi egyszeri meleg étkeztetéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!